Universiteit Leiden

nl en

Misser riskanter dan aanval hackers

Missers van mensen of fouten in systemen zijn zeker net zo schadelijk als een gerichte aanval van hackers. Dat stelt de Leids professor cybersecurity governance Bibi van den Berg. De recente grote storingen op Schiphol zijn volgens haar pikante voorbeelden.

„Zowel in april als vorig jaar november kwam de luchthaven binnen enkele uren met een persverklaring waarin opgelucht werd gemeld dat het niet om een cyberaanval ging. Dan zeg ik: maar de consequenties waren er niet minder om. Ik vind het onbegrijpelijk dat er onderscheid wordt gemaakt. Uitval is iets voor de IT-afdeling, een aanval is een klus voor security, zo gaat het nu. Natuurlijk is het interessant om te weten wat de oorzaak is van zo’n storing, maar kijk ook naar de enorme economische en maatschappelijke gevolgen.”

Lees hier het volledige artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie