Raad van State schenkt collectie recht Nederlands-Indië aan Universiteit Leiden

Op vrijdag 20 april is de ‘Indische Collectie’ van de Bibliotheek van de Raad van State officieel overgedragen aan de Universiteit Leiden. Uit handen van mr. J.P.H. Donner, vice-president van de Raad van State, ontving Rector Magnificus Carel Stolker de catalogus van deze unieke collectie. De Universiteit Leiden is de Raad van State zeer erkentelijk voor deze schenking, aldus rector Carel Stolker.

Koloniale tijd

De Indische Collectie van de Bibliotheek van de Raad van State is een historische verzameling op het gebied van het recht van Nederlands-Indië. De collectie omvat ruim 300 boeken, promotiebundels, verslagen en kaarten op het gebied van bestuur, recht en economische onderwerpen uit de koloniale tijd en enkele werken van ná de onafhankelijkheid. De Indische Collectie heeft als referentiemateriaal voor de ‘Afdeeling voor de Koloniën van de Raad van State’ gediend. De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Mr. J.P.H. Donner, vice-president van de Raad van State (links) overhandigt catalogus 'Indische Collectie' aan rector magnificus Carel Stolker.

'De stukken van de Indische collectie betreffen in overwegende mate het bestuur, recht en wetgeving in voormalig Nederlands-Indië. Daarbij ook een opvallend aantal proefschriften uit de periode tussen 1914 en 1940. Het waren de hoogtijdagen van de academische bestuur opleiding in Nederland, in het bijzonder ook in Leiden', aldus

mr. J.P.H. Donner, vice-president van de Raad van State.

Van Vollenhoven Instituut

De collectie wordt opgenomen in de Bibliotheek van het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving, onderdeel van Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Deze collectie is opgebouwd uit de Adatboekerij die 1917 was opgericht door Cornelis van Vollenhoven en Christiaan Snouck Hurgronje, de Boekerij-Korn, de collectie van de adatrechtgeleerde Victor Korn en de collectie het voormalige Documentatiebureau voor Overzees Recht. Een groot deel van deze collectie bestaat uit Indonesisch en Nederlands-Indisch recht. De schenking van de Indische Collectie is hierop een waardevolle aanvulling. De Leidse collectie van recht en bestuur van Indonesië uit de periode van 1800 tot heden is waarschijnlijk de meest uitgebreide ter wereld.

'Dankzij de schenking van de Raad van State beschikt de Universiteit Leiden nu over een speciale uitbreiding van de historische verzameling op het gebied van het recht van Nederlands-Indië. De studie van het Nederlands-Indisch recht zal daar in hoge mate mee zijn gebaat', aldus

rector magnificus Carel Stolker.

Onderzoek naar Azië

De Universiteit Leiden is in Nederland dé plek waar unieke kennis over Azië is gebundeld in onderwijs en onderzoek. Leidse wetenschappers leveren al decennia een belangrijke bijdrage aan de verwerving van kennis over heden en verleden van Azië. In 2017 is door Koningin Máxima de Asian Library van de Universiteit Leiden geopend, een internationaal toonaangevend expertisecentrum op het gebied van Azië. De Asian Library omvat de grootste collectie ter wereld over Indonesië en belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea. Drie documenten uit de Aziatische collecties staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.