Annemieke van Drenth dook het verhaal van zuster Gaudia op

Totaal onbekend bij het grote publiek: een Nederlandse non, zuster Gaudia, bracht eind jaren dertig als een van de eersten autisme bij kinderen op een systematische manier in kaart. De Leidse historisch pedagoog Annemieke van Drenth dook haar verhaal op uit de archieven.

"Hij sprak amper een woord, gooide steeds maar zand over zijn hoofd, hield niet van knuffelen of ander lichamelijk contact. Siem, de zesde van zeven kinderen van een hoefsmid, was duidelijk een geval apart. 'Een idioot' luidde de voorlopige diagnose van zijn dochter, die het bijna 4-jarige kind in oktober 1936 ter oservatie doorstuurde naar het pas opgerichte Paedologisch Instituut, verbonden aan de universteit van Nijmegen."

Lees meer in de Volkskrant "Zuster Gaudia was een van de ontdekkers van autisme, maar niemand kent haar"