Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman lid van De Jonge Akademie

Nadine Akkerman ontcijferde de briefwisselingen van de Boheemse koningin Elizabeth Stuart en bestudeerde 17de-eeuwse spionnen. Nu wordt haar spannende geschiedschrijving bekroond met een lidmaatschap van De Jonge Akademie.

Als de Universiteit Leiden een ‘specialist illustere vrouwenlevens’ zou kennen, dan zou dat ongetwijfeld Nadine Akkerman zijn. In haar nog vrij korte carrière onderzocht de universitair docent Vroegmoderne Engelse literatuur de  briefwisselingen van de Boheemse koningin Elizabeth Stuart, de geschiedenis van vrouwelijke spionnen en het leven van hofdames. Dat deed ze op een vernieuwende en interdisciplinaire manier, met gebruikmaking van de modernste technieken.

Jonge topwetenschappers

Akkerman krijgt nu erkenning voor haar innovatieve werk: De Jonge Akademie maakte op 13 november bekend dat zij lid mag worden van het gezelschap. De Jonge Akademie is het platform voor jonge topwetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Akkerman noemt het een ontzettende eer dat ze daar binnenkort toe behoort: ‘Het is een netwerk van zeer talentvolle jonge wetenschappers. Daar kan ik niet alleen wat aan bijdragen, maar ook verschrikkelijk veel van leren.’

Ongeopende brieven lezen

De tien nieuwe leden van De Jonge Akademie worden op 26 maart 2018 geïnstalleerd. Akkerman denkt vooral op het gebied van interdisciplinair werken veel te kunnen leren en bijdragen. ‘Nu al werk ik met veel vakgebieden die niet direct voor de hand liggen. Voor het onderzoeksproject “Signed, Sealed, & Undelivered” werk ik bijvoorbeeld veel samen met wetenschappers van het Institute of Dentistry van de Queen Mary University in Londen. Die bestuderen normaal gesproken dinosaurustanden, maar dezelfde techniek bleek ook uitermate geschikt om ongeopende brieven te lezen. Wie weet levert het netwerk van De Jonge Akademie meer van dit soort onverwachte samenwerkingsverbanden op.’

DWDD pop-up museum

Daarnaast kenmerken de leden van De Jonge Akademie zich doordat ze midden in de maatschappij staan. Ze dragen hun onderzoeksresultaten actief uit door middel van lezingen en media-optredens. Ook Akkerman weet haar onderzoek goed aan te sluiten op maatschappelijke discussies. Zo organiseerde ze tentoonstellingen over privacy, documentbeveiliging en WikiLeaks voor de DWDD pop-up museum, en over vrouwelijke politieke macht in de musea aan het Haagse Binnenhof.

Afbeelding: Nadine Akkerman tijdens de uitreiking van de Special Recognition Awards van de World Cultural Council op 8 november 2017.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.