Universiteit Leiden en Ministerie van IenM starten samenwerking data science

De Universiteit Leiden en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) slaan de handen ineen op het gebied van data science.

Op 22 september 2017 ondertekenden de universiteit en het ministerie een gezamenlijke intentieverklaring over het aangaan van een meerjarige samenwerking (2017-2022).

Promotieplaatsen

Rector Magnificus Carel Stolker ondertekende de intentieverklaring namens de Universiteit Leiden, Inspecteur-Generaal van het ILT Jan van den Bos vertegenwoordigde de Bestuursraad van IenM.

Als onderdeel van de samenwerking creëren de Universiteit Leiden en de Inspectie Leefomgeving en Transport - die onderdeel is van het ministerie van IenM - twee gezamenlijke promotieplekken. Onder begeleiding van onderzoekers van het Leiden Centre of Data Science (LCDS) en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) gaan twee promovendi onderzoek doen op het snijvlak van data science en inspectie van de leefomgeving.

Complexe vragen, gezamenlijke aanpak

De verdere invulling van de samenwerking wordt in de komende tijd nog uitgewerkt. De partijen zijn onder andere van plan hun kennisvragen en –aanbod op het gebied van data science beter op elkaar af te stemmen.

‘Ik ben ervan overtuigd dat beide partijen de vruchten zullen plukken van deze samenwerking’, zegt Jaap van den Herik van het Leiden Centre of Data Science. ‘Complexe vragen op het gebied van infrastructuur en milieu vragen om een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak. We kunnen veel van elkaar leren.’