Twee tentoonstellingen Aziatische kaarten uit UBL-collecties

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen met kaarten uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden in Museum Volkenkunde -Azië in kaart- en in Japanmuseum SieboldHuis -Japan in kaart- te zien. De tentoonstellingen zijn georganiseerd in het kader van het Leiden Asia Year en het symposium 'Mapping Asia' dat op 15 en 16 september in de Universiteitsbibliotheek heeft plaats gevonden.

Japanmuseum SieboldHuis: Japan in kaart
In Japan in kaart ligt de nadruk op Japanse kaarten uit de achttiende en negentiende eeuw. Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange scroll van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold. De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en nauwgezette bestudering van Japan. Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen. De tentoonstelling is volledig samengesteld uit kaarten van de Universiteitsbibliotheek.

Museum Volkenkunde: Azië in kaart
In Azië in kaart zijn kaarten en cartografische objecten uit de collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universitaire Bibliotheken Leiden te zien. De tentoonstelling laat zien dat kaarten niet objectief zijn. We gaan ervan uit dat alleen is weergegeven hoe een gebied eruitziet. Maar wat je ziet, is de visie van de mens erachter, de maker en de opdrachtgever. Die hebben in beeld gebracht hoe men over een bepaald gebied denkt: wat is er te vinden is en wie er de baas is bijvoorbeeld. Het topstuk van de tentoonstelling is de reconstructie van een reusachtige kaart van het Chinese keizerrijk (280x460 cm) uit het begin van de achttiende eeuw.

Japanmuseum SieboldHuis
Japan in kaart