De eerste student van de familie? Meld je aan voor Start je Toekomst!

Hoe vind ik de juiste literatuur? Waar meld ik me aan voor een tentamen? Voor eerstegeneratiestudenten duurt het vaak langer voordat ze vertrouwd zijn met hun studie. Het tweedaagse programma Start je Toekomst (19 augustus en 30 september) maakt deze groep snel wegwijs.

Van de vertrouwde middelbare school naar de nieuwe wereld die universiteit heet. Alle eerstejaars moeten even wennen aan hun nieuwe leven en dat geldt helemaal voor de student die de eerste in de familie is die voor de universiteit kiest. Of het nu gaat om studenten met van oorsprong niet-westerse of Nederlandse ouders. Uit onderzoek blijkt dat deze studenten minder vanzelfsprekend meedoen aan introductieweken als de EL CID - soms omdat ze ten onrechte denken dat er alleen maar gefeest wordt. Hierdoor missen ze belangrijke informatie.

Langzame start

Simone Keijsers, mede organisator van Start je Toekomst, legt uit. ‘Deze studenten vinden vaak minder snel hun weg binnen de universiteit omdat ze minder gebruik maken van de faciliteiten en thuis geen advies krijgen.’ Die langzamere start kan grote gevolgen hebben: ‘We zien dat deze groep meer dan gemiddeld de studie voortijdig staakt.’

Start je Toekomst

Speciaal voor deze groep ‘eerste’ studenten lanceert de Universiteit Leiden dit jaar het introductieprogramma Start je Toekomst. Aankomende eerstejaars kunnen zich hiervoor nog tot en met 13 augustus aanmelden. Ouders/verzorgers kunnen ook het ochtendprogramma op 19 augustus bijwonen. De deelnemers worden welkom geheten door vicerector Hester Bijl. Voormalig bestuurskundestudent Mikal Tseggai, zelf eveneens de eerste student van de familie, spreekt over haar ervaringen en geeft tips voor succesvol studeren. Tijdens de boottocht langs belangrijke universitaire plekken kunnen deelnemers al hun vragen stellen over de studie en het studentenleven.

Workshops

Ook in het middagprogramma geven studenten en medewerkers handige tips over succesvol studeren. Dat varieert van het voorkomen van plagiaat tot het correct aanmelden voor tentamens – iets dat lang niet altijd meteen goed gaat, weet Keijsers. In workshops leren de eerstejaars elkaar goed kennen en worden ze uitgedaagd na te denken over hun eigen en andermans verwachtingen.

Op 30 september is een terugkomdag en blikken de kersverse studenten terug op hun eerste maand. Start je Toekomst is niet bedoeld als vervanging van de EL CID-week, benadrukt Keijsers. ‘Ik raad alle eerstejaars van harte aan om mee te doen aan de EL CID of the Hague Orientation Week. Start je Toekomst is vooral een heel mooie aanvulling op de bestaande introductieweken.’