Weldoener Raymond Sackler (97) overleden

De Amerikaanse weldoener dr. Raymond Sackler is overleden op 97-jarige leeftijd. Sackler maakte fortuin als ontwikkelaar van medicijnen, en heeft als filantroop veel voor de Universiteit Leiden betekend.

Sinds 1998 hebben dr. Raymond Sackler en zijn vrouw Beverly een belangrijke (financiële) bijdrage geleverd aan onderwijs en onderzoek in de sterrenkunde, in de mensenrechten en de Amerikanistiek aan de Universiteit Leiden. Ook droegen zij bij aan de ontwikkeling van bijzonder kostbare onderzoeksapparatuur in Leiden, zoals de electronenmicroscoop NeCEN.

Het droevige nieuws van zijn overlijden is bekend gemaakt door Purdue Pharma, het Amerikaanse bedrijf waarvan hij medeoprichter was en vanwaar hij aan geneesmiddelenontwikkeling werkte.

Leerstoel en laboratorium

De Leidse universiteit heeft dankzij dr. Sackler onder meer een Raymond and Beverly Sackler-leerstoel voor Amerikanistiek en de Raymond and Beverly Sackler-laboratorium voor astrofysica. Ook is er een jaarlijkse Sackler-lezing van beroemde internationale sterrenkundigen, georganiseerd door de Leidse Sterrewacht, en een Sackler Scholarship voor excellente studenten van de universiteit. En ieder jaar op de Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december) spreekt een vooraanstaande wetenschapper in Leiden tijdens de Raymond en Beverly Sackler Distinguished Lecture voor de Rechten van de Mens.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Dr. Sackler, een van de grootste filantropen ter wereld, leverde samen met zijn vrouw Beverly een voor Nederlandse begrippen unieke financiële steun aan de universitaire wereld. Daardoor konden toonaangevend onderzoek en onderwijs doorgaan waarvoor anders onvoldoende geld zou zijn. In 2004 ontving hij voor zijn steun aan de wetenschap een belangrijke koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Leidse Sterrewacht vernoemde als dank een asteroïde naar het echtpaar Sackler, de Asteroïde 7690 Sackler.

Verstandhouding tussen naties

Dr. Sackler steunde de Nederlandse (in het bijzonder de Leidse) wetenschap vanuit de overtuiging dat de bevordering van cultuur en wetenschap bijdraagt tot de goede verstandhouding tussen naties en samenlevingen.