Publiekslezing: universum of multiversum?

Waar ligt de grens van ons universum? Tijdens een publiekslezing neemt de beroemde kosmoloog Andrei Linde je mee op ontdekkingsreis naar de oerknal, met een verrassende conclusie. Zouden er meerdere universa bestaan? De lezing is toegankelijk voor iedereen, ook zonder voorkennis.

Over de spreker

Professor Andrei Linde (Stanford University) is een van de bedenkers van de beroemde chaotische inflatietheorie, die ons op dit moment het beste inzicht geeft in het ontstaan en de verdeling van sterren en sterrenstelsels. Hij won onder meer de felbegeerde Dirac Medal, de Peter Grube Prize, de Fundamental Physics Prize en de Kavli Prize. Hij is auteur van twee prominente boeken over kosmologie.

Universum of multiversum?

Kosmologische waarnemingen laten zien dat de inhoud van het heelal zeer gelijkmatig is verdeeld op de grootste schaal, en dat dezelfde natuurwetten gelden in alle uithoeken die we kunnen zien. De beste verklaring voor deze uniformiteit wordt geleverd door de inflatietheorie. Linde beschrijft in zijn lezing de status van deze theorie in het licht van recente waarnemingen van de Planck-satelliet. Paradoxaal genoeg voorspelt de theorie dat op de extreem grote schalen—veel groter dan we nu kunnen zien—de wereld er totaal anders kan uitzien. In plaats van een enkele bolvormige ballon, zou ons heelal eruit kunnen zien als een 'multiversum': een verzameling van vele verschillende enorme ballonnen ('universa') met in elk verschillende natuurwetten. Eerst leek dit beeld meer op science fiction dan op een wetenschappelijke theorie. Maar recente ontwikkelingen in kosmologie, deeltjesfysica en snaartheorie leveren sterk bewijs dat deze gedachte ondersteunen.

De (Engelstalige) lezing vindt plaats op 23 juni, van 17:00 tot 18:30 uur in de Stadsschouwburg.