Universiteit Leiden

nl en

Atie Breugem zet zich in voor de strijd tegen kanker

4080 deelnemers fietsen, rennen of wandelen op 1 juni 2017 de Alpe d’Huez op om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Onze FSW-collega Atie Breugem van Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie is één van hen in deze twaalfde editie van de Alpe d’HuZes met als motto ’Opgeven is geen optie’.

Wat was de motivatie om mee te doen met de Alpe d’HuZes actie?

Omdat Atie in haar persoonlijke omgeving te maken heeft gehad met kanker heeft ze vorig jaar besloten om voor het eerst mee te doen aan de Alpe d’HuZes. 'Het is belangrijk om geld in te blijven zamelen voor onderzoek. Zodat er in de toekomst niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker.'

Hoe was de weg naar de boven?

Atie in team OLLI
Atie in team OLLI (One Life Live It)

De koersdag, zoals de deelnemers de dag zelf noemen begint om 4:30 onderaan de berg in het dorpje Le Bourg d’Oisans. Atie is met haar partner Henry één van de vele lopers die de 21 bochten trotseren, maximaal zes keer. Zij beklimmen samen twee keer de berg. Haar zoon en zijn vader fietsen de berg op. Tezamen vormen ze team OLLI (One Life Live It). Atie bedankt alle collega's die haar gesponsord hebben. Team OLLI heeft €6.500 opgehaald. Het totale bedrag voor de actie Alpe d’HuZes dit jaar is €10.021.548. 

Hoe was de sfeer tijdens het evenement?

'Omdat iedereen die daar aanwezig is zich inzet voor hetzelfde doel, is de sfeer fantastisch. Natuurlijk met een lach en een traan, omdat je daar ook geconfronteerd wordt met die ziekte. Maar dat laat je wel beseffen waar je het allemaal voor doet: Om de kanker de wereld uit te helpen.'

Symbolische strijd tegen kanker

'De berg  is erg steil en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 11%. Ruim duizend hoogtemeters moeten worden overbrugd over een afstand van 13.8 kilometer. 'Het is mooi om met zoveel mensen tegelijkertijd de berg op te gaan voor dit goede doel. Omdat de berg erg steil is moet je wel een goede conditie hebben om continu vooruit te komen. Alpegangers zien deze inspanning als de symbolische strijd tegen kanker omdat er tijdens een behandeltraject ook continu inspanning geleverd moet worden.'

(Jaap-Willem Mink)

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie