Universiteit Leiden

nl en

Erik Kwakkel benoemd als Scaligerhoogleraar

Boekhistoricus dr. Erik Kwakkel is op 13 december benoemd tot Scaligerhoogleraar. Deze hoogleraar is zowel verbonden aan het Scaliger Instituut van de Universitaire Bibliotheken Leiden als aan de Faculteit Geesteswetenschappen. Kwakkel was al als onderzoeker en docent werkzaam bij de Leidse universiteit.

Onderwijs en onderzoek

Een van de taken van de Scaligerhoogleraar is bevordering van het onderwijs en onderzoek rond de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek. Kwakkel volgt prof.dr. Harm Beukers op die de leerstoel sinds 2007 bekleedde.

Erik Kwakkel

Kwakkel is boekhistoricus en specialist in de ontwikkeling van het middeleeuwse schrift. Sinds 2010 is hij werkzaam als onderzoeker en docent bij de Faculteit Geesteswetenschappen en een pionier op het gebied van Digital Humanities.  Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is werkzaam geweest bij verschillende buitenlandse onderzoeksinstellingen. Zo gaf hij in 2014 de Lowe Lectures aan het Corpus Christi College Oxford. Kwakkel is in binnen- en buitenland bekend als promotor van het oude boek: hij deelt zijn kennis via traditionele en sociale media, publiekslezingen en populairwetenschappelijke publicaties. Kwakkel is lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en van het Comité International de Paléographie Latine.  

Verbindingen

Een belangrijke leidraad voor de activiteiten van Kwakkel als Scaligerhoogleraar is het concept verbindingen. Dit betreft niet alleen verbindingen tussen de oorspronkelijke makers en de vele generaties gebruikers van de objecten in de Leidse collecties, maar ook verbindingen tussen de verschillende academische disciplines waarin de objecten worden bestudeerd. Het concept verbindingen benadrukt ook de belangrijke taak van de Scaligerhoogleraar om de collecties actief te verbinden aan een groeiend publiek van belangstellenden binnen en buiten de universitaire wereld.

Scaliger Instituut

Het Scaliger Instituut is in 2000 opgericht om onderwijs en onderzoek rond de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek te bevorderen. Er worden allerlei initiatieven ontplooid, zoals symposia, masterclasses, speciale collegereeksen, en fellowships. Het instituut is vernoemd naar Josephus Justus Scaliger (1540-1609), de beroemdste Leidse wetenschapper in de vroege jaren van de universiteit. Hij was tevens weldoener van de Universiteitsbibliotheek.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie