Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Petitie voor financiële steun wetenschapsknooppunten

Nederlandse universiteiten overhandigen op dinsdag 25 oktober aan het kabinet een petitie om de zogeheten wetenschapsknooppunten financieel te blijven steunen. De knooppunten brengen leerlingen en leraren op inspirerende wijze in contact met de wetenschap.

De wetenschapsknooppunten, samenwerkingsverbanden tussen universiteiten, basisscholen en voortgezet onderwijs, maken kinderen enthousiast voor de wetenschap. Ook de Universiteit Leiden heeft een wetenschapsknooppunt. Hierdoor vonden er in Leiden al diverse aansprekende projecten plaats, zoals een ontmoeting tussen astronaut André Kuipers en Leidse basisschoolleerlingen en studenten. Ook schreven basisschoolleerlingen een werkstuk op basis van eigen onderzoek.

Subsidie stopt

Per 1 januari 2017 eindigt de subsidie die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor de wetenschapsknooppunten. Universiteiten willen de komende jaren investeren in de knooppunten, maar zij zien de structurele financiële ondersteuning ook als taak van de overheid. Om die reden overhandigen de universiteiten - waaronder de Universiteit Leiden -  samen op dinsdag 25 oktober een petitie aan het kabinet . Iedere belangstellende kan de petitie ondertekenen.

Wetenschapswijsheid

Wetenschapsknooppunten brengen leerlingen en hun leerkrachten op allerlei manieren in contact met de wereld van wetenschappers uit de alfa-, bèta- en gammawetenschappen. De projecten brengen kinderen essentiële wetenschappelijke vaardigheden bij, zoals het stellen van kritische vragen en zelf dingen uitzoeken. Er bestaan 12 wetenschapsknooppunten: in Groningen, Enschede, Wageningen, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Delft, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven en Maastricht.

Onderteken de petitie

Ook u kunt de petitie ondertekenen! Doe dat op deze website.