Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

In the spotlights...

In deze rubriek zetten wij telkens een gastlesdocent en/of gastles in de spotlights. Deze keer kijken wij naar de opleiding Nederlandse taal en cultuur. Deze opleiding biedt namelijk maar liefst 5 nieuwe gastlessen aan.

Als je Nederlandse taal en cultuur studeert dan analyseer je hoe mensen hun taal, cultuur en literatuur gebruiken. Je verdiept je in de taalkunde, literatuurwetenschap en de cultuurwetenschap, leert kritische vragen te stellen en deze in een internationaal perspectief te plaatsen, en je werkt ook aan je eigen taalbeheersing.

Het eerste jaar is erop gericht om studenten een brede basis te geven door hen kennis te laten maken met alle richtingen. Daarna kunnen studenten zich steeds meer gaan richten op het gebied waar zij de meeste interesse in hebben:

• Oudere Nederlandse letterkunde
  • Moderne Nederlandse letterkunde
  • Nederlandse taalkunde
  • Taalbeheersing van het Nederlands

De aangeboden gastlessen dekken deze deelgebieden en geven geïnteresseerden daardoor meteen een breder beeld van de opleiding. Deze gastlessen laten vooral zien hoe actueel en alledaags letter- en taalkundige vraagstukken kunnen zijn. Veel mensen denken bij een studie Nederlandse taal en cultuur namelijk niet direct aan hiphop of Zwarte Piet. Of dat wij vandaag de dag erin geloven dat een oud putdeksel uit Rome een leugendetector is. Of aan de vraag waarom wij in Nederland stoptreinen nu sprinters noemen. Precies deze onderwerpen kunnen aantonen hoe divers wij met taal omgaan, dat wij met taal kunnen manipuleren, dat taal verandert en waar tradities vandaan komen en dat deze niet per definitie vanzelfsprekend zijn.

Gastles Nederlandse taal en cultuur bij u op school?
De gastles Nederlandse hiphop: waarom die sh•t ertoe doet laat zien hoe divers, creatief en inventief wij met de Nederlandse taal omgaan.

Door de gastles Hun zeggen: zij is beter als hun verwerven uw leerlingen inzicht in oorzaken van taalverandering en in de reacties die taalveranderingen oproepen.

Of wilt u met uw leerlingen onderzoeken hoe Nederlandse politici stilistische keuzes strategisch inzetten, dan kunt u zich aanmelden voor het interactieve gastcollege Woorden als wapens in politiek Den Haag.

Tijdens de gastles Middelnederlandse letterkunde en een oude putdeksel in Rome zal uitgebreid worden stilgestaan bij de traditie in woord en beeld en wordt aandacht besteed aan het vroegste geschreven getuigenis in Europa, dat uit het graafschap Holland afkomstig blijkt te zijn.

Soms kan het nuttig zijn de eigen cultuur door vreemde ogen te bekijken. De gastles Door vreemde ogen: Nederland van buitenaf bekeken zal laten zien waarom. De leerlingen zullen aan de hand van het vraagstuk van Zwarte Piet de manier bestuderen waarop buitenlandse media Nederland begrijpen.

Gastles aanvragen?
Alle gastlessen zijn via het aanvraagformulier aan te vragen bij het gastlessenprogramma van het Aansluitingsprogramma vwo-wo. Uiteraard kunt u ook voor één van de vele andere lessen uit ons totaalaanbod kiezen.

Gastlesdocent worden?
Bent u als universitair docent geïnteresseerd in het geven van gastlessen op middelbare scholen? Of wilt u meer informatie hierover ontvangen? Neem dan contact met ons op via gastles@iclon.leidenuniv.nl.