Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

De vlammende speech van het Zuyderzee Lyceum

Op zaterdag 24 september heeft het jaarlijkse Max Havelaar Toesprakentoernooi plaatsgevonden bij Universiteit Leiden. Zo’n 45 docenten Nederlands, van scholen uit het hele land, brachten ieder twee leerlingen uit de bovenbouw van het vwo mee om te strijden voor de titel van ‘Beste speechende duo van 2016’. Deze werd in de wacht gesleept door Milan Sent en Stan van der Meijden uit Emmeloord.

Lijsttrekker van de Partij van de Havelaars

Talk like Max Havelaar!

Om negen uur betraden de eerste enigszins nerveus ogende leerlingen het Kamerlingh Onnes Gebouw. Een uur later werd het toernooi al speechend geopend door de winnaars van vorig jaar, Anna de Koning en Thijs van der Drift, gevolgd door een welkomstwoord van medeorganisator Bert Besterveld en een activerend college over Max Havelaar en Multatuli door Jaap de Jong, hoogleraar aan Universiteit Leiden. Na dit hoorcollege startten de workshoprondes. De leerlingen en docenten konden dit jaar uit 13 workshops kiezen: Van Talk like Ted tot het gebruik van visual props en van het inzetten van Max Havelaar tot het gebruiken van emotie in je toespraak. De praktische en interactieve grondslag van de workshops beloofden een goede basis te vormen voor de toespraken.

De do's-and-don'ts van Abdelkader Benali

Partij van de Havelaars

De deelnemers werkten na de lunch aan de opdracht voor hun speeches. Dit jaar moesten zij een bekend persoon aankondigen die de lijsttrekker zou zijn voor een nieuwe politieke partij, de Partij van de Havelaars (PvdH). Deze ‘lijsttrekker’ zou vervolgens vertellen waarom men moest stemmen op zijn/haar gloednieuwe partij. Aan het einde van deze opdracht waren er zes groepen van twee tot finalist uitgeroepen.

Terwijl de finalisten achter de schermen hun speech perfectioneerden, kwam de bekende schrijver en televisiepresentator Abdelkader Benali spreken over het spreken. Op humoristische wijze deelde hij zijn do’s-and-don’ts omtrent het geven van speeches met de zaal. Lees hier het interview dat journalist Evelien Engele na afloop met hem had.

Het 'beste speechende duo van 2016'

Katja Schuurman, Aletta Jacobs en Gerard Joling spreken

Na de entr’acte was het dan eindelijk zo ver; de zes duo’s betraden om de beurt de vloer om hun speech te laten vlammen. Verrassende lijsttrekkers als Aletta Jacobs, Katja Schuurman en Gerard Joling verschenen ten tonele. De jury, bestaande uit Gijsbert van Es, Maarten van Leeuwen en Roosmaryn Pilgrim, besloot dat Stan van der Meijden (17) en Milan Sent (16) van het Zuyderzee Lyceum dit jaar de beste speech gaven. Hun personage, Gita Wiegel, maakte zowel inhoudelijk als op emotioneel vlak het meeste indruk. Zij hebben dan ook de wisselbeker, een abonnement op het tijdschrift ‘Onze Taal’ en een dagje naar Amsterdam gewonnen waar zij met de hele klas de redactie van het NRC en het Multatulihuis gaan bezoeken.

Dit fotoverslag geeft een impressie van de dag.

Dit was de zesde editie van het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo maken tijdens dit toernooi op een leuke en diverse manier kennis met fairtrade, het werk van Multatuli en vooral met de kunst van het speechen en de universitaire kijk daarop.