Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Aanmeldprocedures studies veranderen

Wil je in september 2017 met een studie aan de Universiteit Leiden beginnen? Lees dan hier hoe de aanmelding en selectie voor sommige studies is gewijzigd!

De aanmeldprocedures voor een aantal Leidse studierichtingen veranderen vanaf komend collegejaar. Zo wordt de centrale loting vervangen door een proces van selectie en plaatsing. Daarnaast hanteert de universiteit voor enkele studies geen numerus fixus meer.

Geen centrale loting meer

Vanaf het studiejaar 2017-2018 komt de centrale loting van DUO te vervallen. Vanaf dat jaar gaat de Universiteit Leiden zelf studenten selecteren voor de numerus fixusstudies Biomedische wetenschappen, Geneeskunde, Fiscaal recht en Criminologie. De universiteit kijkt daarbij naar de rapportcijfers van de aankomend student, en ook naar motivatie en persoonlijkheid. Dit proces heet selectie en plaatsing.

Selectie en plaatsing

Door middel van selectie en plaatsing kunnen de opleidingen zien wat de aankomend student in huis heeft. En voor de aankomende studenten is het een manier om te laten zien wat ze kunnen en om te ervaren of de opleiding in Leiden bij ze past. De invulling van de selectie verschilt per opleiding. Voor de opleidingen Fiscaal recht en Criminologie moeten aankomend studenten deelnemen aan een onderwijsdag waar ze colleges krijgen en toetsen maken over onder andere de collegestof. Aankomend studenten voor de opleidingen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde starten eerst met een zogeheten Biomedical Admission Test (BMAT) die de (bio)medische basiskennis en vaardigheden toetst. In de tweede ronde volgt dan bij Biomedische wetenschappen een onderwijsdag waarin je onder andere actief college en practica volgt, terwijl je bij Geneeskunde in een aantal korte gesprekken nader toelichting geeft op je motivatie en vaardigheden als communicatie.

Websites studierichtingen

Op de websites van de studies lees je hoe de selectie en plaatsing precies werkt bij de studies Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, Criminologie en Fiscaal Recht.

Geen Numerus Fixus meer

Bij de studies Rechten en Psychologie is vanaf september 2017 geen numerus fixus meer.

Verplichte Matching bij Psychologie en Bio-Farmaceutische Wetenschappen

Aankomend studenten Psychologie moeten – net als bij de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen -  deelnemen aan de Verplichte Matchingsprocedure. Matching door middel van de Studiekeuzecheck wordt ook bij andere studies wel toegepast, maar voor de studies Psychologie en Bio-Farmaceutische Wetenschappen is de procedure nu verplicht en uitgebreid. Aankomend studenten volgen online college, bestuderen literatuur en maken daarover een opdracht en toets: alleen als de scholier beide stappen heeft doorlopen kan hij of zij worden toegelaten. De matching draagt bij aan een goed besef van wat de studie inhoudt qua niveau en thematiek.

Meer informatie over de verplichte matching

Details over de verplichte matching vind je op de websites van de studies Psychologie en Bio-Farmaceutische wetenschappen.