Universiteit Leiden

nl en

ERC Grant voor onderwijskundige Sanne Akkerman

De onlangs in dienst getreden hoogleraar Hoger Onderwijs bij het ICLON, Sanne Akkerman, heeft de prestigieuze ERC Starting Grant gekregen voor haar onderzoek naar interesses van studenten.

Studiekeuze

'Ik ga afstuderen! Maar wat ga ik nu doen?' Een vraag waarmee jongeren worden geconfronteerd bij de overgang naar een vervolgopleiding of aan het begin van hun loopbaan.  Het  onderzoek van Akkerman richt zich op hoe de interesses van jongeren zich ontwikkelen in de loop van hun studie, maar ook daarvoor. Het gaat hierbij om alle interesses, dus ook bezigheden rondom vrijetijdsbesteding, familie en medestudenten.  Op deze manier wordt een beeld verkregen van de dynamiek van alles wat er omgaat in een persoon. Wat zijn de gevolgen van die dynamiek bij de kwetsbare overgang naar de gekozen vervolgstudie en het begin van een loopbaan?

Uitval

Akkerman wil daarnaast ook inzicht krijgen in hoe het komt dat studenten besluiten te stoppen met hun studie. Een derde van de studenten in het hoger onderwijs valt vroegtijdig uit. Door alle interesses van jongeren te volgen kan wellicht worden achterhaald waarom iemand stopt. Zo kan uitval in de toekomst beter worden voorkomen.

App op smartphone

Met een speciaal ontworpen app op de smartphone van 600 jongeren, genaamd inTin, worden hun interesses en de ontwikkeling daarvan gevolgd.  Het onderzoek zal drie jaar duren en hopelijk leiden tot begeleiding naar een betere studiekeuze en daardoor minder uitval. 

Sanne Akkerman werkte als universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht.  Per 1 september 2016 trad ze als hoogleraar Hoger Onderwijs in dienst bij het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden.

De ERC Starting Grant is een subsidie van de Europese Unie voor jonge, vernieuwende onderzoekers waarmee zij een eigen onderzoeksteam kunnen opbouwen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie