Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English
Rijksmuseum

'Succesvol bloggen is echt een vak'

Veel geesteswetenschappers houden er een eigen blog op na. Deze zomer besteden we daar aandacht aan. Vandaag aan het woord: Anne Gerritsen van het blog Shared Taste.

Gerritsens aanstelling in Leiden wordt bekostigd door de Kikkoman Foundation (ja, van de sojasaus). Samen met Alice de Jong blogt ze over haar onderzoek naar de culturele uitwisseling tussen Azië en Europa, met een nadruk op voedsel.

Wat is het doel van het blog?

Aan de ene kant om bevindingen naar buiten te brengen die zo niet hoeven te wachten op een academische publicatie. We krijgen iets vlotter dingen naar buiten die wij leuk vinden, het is wat speelser. We willen op deze manier een breder leespubliek bereiken. Het is ook een soort dagboek van ons onderzoeksproject, zodat de mensen van Kikkoman kunnen zien waar we mee bezig zijn.

Is het blog puur informatief, of zit er ook opinie in?

Het is meer informatief dan opinie, maar er zit toch een bepaalde draai en interpretatie aan, die op een mening is gebaseerd. De bedoeling is niet dat we puur onze mening verkondigen. Het blog zit tussen het academische en het populaire in, maar is wel gebaseerd op onderzoek.

Wat is de grootste les die je hebt geleerd van het bloggen?

Wat je volgens mij het liefste wil als blogger, is om meer contact te krijgen met je lezers. Als academisch schrijver heb je dat heel weinig. Maar met alleen stukjes schrijven krijg je dat contact nog niet! Via Twitter en Facebook heb je meer dialoog. Eigenlijk moet je op al die sociale media heel actief zijn, en dat kost ongelofelijk veel tijd. Succesvol bloggen is echt een vak. Het is veel moeilijker dan ik had gedacht.

Op welke prestatie met betrekking tot het blog ben je het meest trots?

Toen ik voor onderzoek in New York was, was ik daar in de public library. Ik heb daar een dag gezeten met een boek uit die bibliotheek, en daar heb ik toen direct een post over geschreven. Dat vond ik heel leuk om te doen, en dat is weer iets anders dan een verslagje schrijven over een lezing die je net hebt gegeven, bijvoorbeeld. Toch zou ik dat niet echt een prestatie noemen waar ik het meest trots op ben… Ik las dat Otto Boele antwoordde: ‘dat we het in de lucht hebben gehouden’. Dat gevoel heb ik ook wel; het blog is nog niet dood!

Als je een blog-award zou mogen uitreiken, wie krijgt hem dan en waarom?

Mario Damen werkt bij Geschiedenis aan de UvA. Zijn blog heet Man en Paard, en zijn stukjes zijn een goed voorbeeld van hoe je academisch onderzoek op een hele leuke manier aan een breder publiek kunt overbrengen. Hij spreekt zijn lezers ook echt aan, dat vind ik erg leuk.
Alice de Jong heeft ook een eigen blog, de Tokowijzer, daarmee heeft ze al 2 miljoen hits. Het gaat over alles wat je in de toko kunt vinden; over ingrediënten, waar ze vandaan komen, en dat afgewisseld met recepten. Het is iets heel anders dan ons blog, en ik vind het heel knap hoe ze dat in gang houdt en er voortdurend nieuwe stukjes op zet.