Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Winnaars Wetenschapscongres 2016

Kasper Raphael, Sweder Steensma en Hilde Althof hebben met hun profielwerkstukpresentaties het tiende Wetenschapscongres voor vwo gewonnen.

Vrijdag 17 juni werden de wisselbekers van het Wetenschapscongres voor vwo voor de tiende keer uitgereikt. Kasper en Sweder namen de beker voor de maatschappijprofielen mee naar Gymnasium Haganum in Den Haag en Hilde laat de wisselbeker voor de natuurprofielen het komende jaar in de prijzenkast van CSG De Heemgaard in Apeldoorn prijken.

Een dag nadat ze gehoord hadden dat ze geslaagd zijn voor hun eindexamen vwo, presenteerden de tien geselecteerde 6 vwo'ers hun profielwerkstuk voor een volle zaal. Hilde wist met haar presentatie Angstig in kleine ruimtes? De effectiviteit van een videobril voor claustrofobische mensen in bestralingsapparatuur de eerste prijs bij de natuurprofielen te winnen. Kasper en Sweder sleepten met hun presentatie Srebrenica, de verraden stad niet alleen boekenbonnen voor hun eerstejaarsboeken bij het Wetenschapscongres in de wacht, maar hadden eerder ook al een studiebeurs met de KNAW Onderwijsprijs gewonnen.

De deelnemers aan het Wetenschapscongres volgden een voor wetenschappers herkenbaar programma: met een keynote speech, workshops en onderzoekspresentaties. Tijdens de workshops kregen de leerlingen onder andere informatie over het doen van onderzoek, het gebruik van bronnen en – uiteraard – het schrijven van een profielwerkstuk.

Het Wetenschapscongres voor vwo werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door het Aansluitingsprogramma vwo-wo van de Universiteit Leiden. Voor de selectie was een recordaantal van 43 profielwerkstukken, geschreven door 73 leerlingen, ingediend.