Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

In the spotlights...

In deze rubriek zetten wij telkens een gastlesdocent en/of gastles in de spotlights. Dit keer is dat dr. José Aguiar van de opleiding Latijns-Amerikastudies. Zijn gastles over hedendaags Zuid-Amerika is nieuw toegevoegd aan het gastlessenprogramma.

Kun je jezelf kort introduceren?

Ik ben José Aguiar, een urbane antropoloog. Dat betekent dat ik me bezighoud met vragen rond grote steden: straathandel, veiligheid, openbare ruimte en percepties van illegaliteit en criminaliteit vind ik boeiend. Ik ben in Leiden terechtgekomen na een paar jaar bij de UvA gewerkt te hebben, eerst als promovendus en later als postdoc.

Waar ben je op dit moment op professioneel gebied mee bezig?

Ik schrijf nu een boek over Santa Muerte, een volksheilige die gezien wordt als de beschermer van criminelen, prostituees, transseksuelen, werklozen en iedereen die 'buiten de maatschappij’ valt. Santa Muerte is heel populair in Mexico, maar ook in steden als New York, Chicago en Los Angeles, waar veel Mexicaanse migranten wonen.

Kun je iets meer vertellen over je gastles?

Ik wil graag laten zien hoe veelzijdig, relevant en boeiend Latijns-Amerika is. Een regio waar verschillende groepen uiteenlopende percepties van moderniteit, welzijn en vooruitgang hebben. Ik besteed in mijn gastles Hedendaags Latijns-Amerika: cultuur, politiek en maatschappij aandacht aan de inheemse bevolking, migranten, vrouwen en minderheden, zowel in de stad als op het platteland.

Daarnaast ben ik ook een gastles aan het ontwikkelen die gericht is op de Spaanse taal. Spaans is een wereldtaal en de taal is een middel om Latijns-Amerika te leren kennen. De opleiding Latijns-Amerikastudies biedt een brede keuze aan thema's en ontwikkelingen die essentieel zijn om deze regio te bestuderen: haar geschiedenis, cultuur en politiek.

Op welke gebieden zou het Nederlandse onderwijs nog wel wat van Latijns-Amerika kunnen leren?

Scholen zijn in Latijns-Amerika vaak betrokken bij maatschappelijke projecten waar de leerlingen ‘het veld in gaan’, naar bijvoorbeeld wijken of instellingen in nood. Dat zou ook in Nederland vaker kunnen gebeuren.

Bron afbeelding: Tony Webster, 5 juni 2011, 'Scattered Light at Northern Spark', https://www.flickr.com/photos/diversey

Gastles bij u op school?
De gastles Hedendaags Latijns-Amerika: cultuur, politiek en maatschappij van dr. José Aguiar is vanaf nu via het aanvraagformulier aan te vragen bij het gastlessenprogramma van het Aansluitingsprogramma vwo-wo. Uiteraard kunt u ook voor een van de vele andere lessen uit ons totaalaanbod kiezen.

Gastlesdocent worden?
Bent u als universitair docent geïnteresseerd in het geven van gastlessen op middelbare scholen? Of wilt u meer informatie hierover ontvangen? Neem dan contact met ons op via gastles@iclon.leidenuniv.nl.