Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Werkzaamheden Asian Library van start

De Universiteit Leiden bouwt een nieuwe Asian Library bovenop de Universiteitsbibliotheek (UB) aan de Witte Singel in Leiden. De werkzaamheden starten op 26 april 2016, en zullen naar verwachting tot  eind december duren.

Aannemersbedrijf Huurman is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het verwijderen van grind en isolatiemateriaal op het dak van de UB. De komende week wordt de bouwplaats ingericht en omstreeks 15 juni wordt begonnen met de bouwfase.

Hinder

In de eerste week kan er tijdens het verwijderen van de dakbedekking mogelijk wat geluidsoverlast plaatsvinden. Dit geldt ook voor het afzagen van een deel van het overstekende dak. Deze werkzaamheden vinden plaats van 31 mei  tot en met 1 juni 2016.

De  verhoogde geveldelen in de vorm van kantelen worden bewust pas in de periode juli tot augustus afgezaagd. Er is dan vanwege de vakantieperiode zo min mogelijk overlast. Studenten, medewerkers, bezoekers en omwonenden worden tijdig op de hoogte gebracht als werkzaamheden voor hen overlast kunnen geven.

De reguliere werkzaamheden zullen plaatsvinden tussen 07:00 uur en 17:00 uur. Tijdens de werkzaamheden plaatst het aannemersbedrijf enkele containers en bouwketen aan de Maliebaan, en worden er via de Witte Singel bouwmaterialen aangevoerd. Dit zorgt voor meer drukte op de weg dan normaal.

Een artist impression van de Asian Library

Over de Asian Library

De Asian Library wordt de verzamelplaats voor alle Azië-kennis van de Universiteit Leiden. Momenteel is die kennis nog verspreid over verschillende bibliotheken en faculteiten. Dankzij de Asian Library verstevigt Leiden haar positie als internationaal expertisecentrum voor Azië-onderzoek.

De nieuwe bibliotheek bevat wetenschappelijke publicaties, digitaal materiaal waaronder kranten, tijdschriften, radio- en tv-fragmenten, en ook oude kaarten, boeken, manuscripten, documenten, brieven, miniaturen, tekeningen, handschriften en dergelijke. De Asian Library wordt ingericht met studieplekken, werkplekken, een seminarruimte en een mediaruimte. Ook komt er een binnentuin met loungestoelen en Aziatische planten, afkomstig uit de Leidse Hortus Botanicus. In de hal van de Universiteitsbibliotheek staat tijdens de verbouwing een maquette en er zijn afbeeldingen met een impressie van het eindresultaat.