Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Syrische docenten volgen training over ICT in het onderwijs

Een groep enthousiaste docenten uit Syrië sluit op 21 april 2016 de training The Mobile Educator: Blended Learning for Syrian Teachers af. Ze leerden hoe ze ICT kunnen inzetten in hun lessen, maar ook over hoe het onderwijs in Nederland in elkaar zit.

De docenten, die als vluchteling in Nederland verblijven, waren zeer gemotiveerd om deze training te volgen. Een deelnemer: 'Het is een geweldige kans voor ons om op deze manier nieuwe dingen te leren en kennis te maken met het Nederlandse onderwijs.'

Slotbijeenkomst en uitreiking certificaten

Op 21 april wordt een slotbijeenkomst van de training georganiseerd, waarbij Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, de certificaten aan de deelnemers zal uitreiken.

De deelnemers zullen hun onderwijsprojecten presenteren, die ze zelf hebben opgezet en uitgevoerd bij verschillende onderwijsinstellingen. Ook werden er projecten opgezet voor amv’s (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) en voor jongvolwassenen in asielzoekerscentra.

Gevarieerd programma

In de training kwamen onderwerpen aan bod zoals lesplannen ontwerpen, mobiele applicaties gebruiken (zoals Moodle en Padlet), het onderwijssysteem in Syrië en in Nederland, etc.

De deelnemers bezochten ook een aantal scholen in onder andere Leiden, Den Haag en Amsterdam, waar zij spraken met docenten en lessen bijwoonden.

De trainingen werden gegeven door medewerkers van het ICLON en door gastdocenten. Zo gaf Martin Bruggink van de TU Delft een practicum over het maken van videoclips. Patricia van Slobbe, auteur van het boek Kleppen dicht!, gaf een workshop over het gebruik van ICT in de les.

Vervolg

In de zomer van 2016 wordt gestart met een nieuwe editie van The Mobile Educator voor dezelfde doelgroep. Het is ook de bedoeling dat een aantal deelnemers de door hen ontwikkelde projecten verder zullen uitvoeren, zoals lessen interculturele communicatie voor eerstejaars studenten van De Haagse Hogeschool en het project The Mobile SchoolBus. In dit project wil een aantal deelnemers met een bus onderwijs in de AZC’s gaan geven, met gebruik van ICT-toepassingen.

Organisatie

Het ICLON en Dutch Academic Services ontwikkelden de training, die kosteloos werd aangeboden aan de Syrische docenten dankzij crowdfunding via www.steunleiden.nl.
Meer informatie vindt u op www.mobile-educator.org.

Foto: Dadi Chen