Universiteit Leiden

nl en

In de spotlights...

Normaal gesproken zetten wij in deze rubriek een gastlesdocent in de spotlights. Dit keer spreken wij echter met de coördinator gastlessen, Hubert Sluis, voor een kijkje achter de schermen bij het gastlessenprogramma.

Waar bestaan je werkzaamheden als coördinator gastlessen uit? 

Als coördinator ben je verantwoordelijk voor alles wat er bij het organiseren van een gastles komt kijken. Het afhandelen van een gastlesaanvraag lijkt vrij simpel, maar in de praktijk moeten er toch een hoop administratieve handelingen verricht worden om een gastles succesvol te laten plaatsvinden. Daarnaast ben ik erg gedreven het aanbod van het gastlessenprogramma te kunnen blijven uitbreiden en de kwaliteit van het programma verder te kunnen vergroten. Op dit moment onderzoek ik waar scholen behoefte aan hebben in het gastlessenprogramma en op welke manier we beter op die behoeftes kunnen aansluiten. Om een groot en aantrekkelijk programma te kunnen blijven garanderen, ben ik daarnaast altijd op zoek naar nieuwe gastlessen en schrijf ik veel universitaire docenten en opleidingscoördinatoren aan. 

Wat gebeurt er als ik een gastlesaanvraag indien?

Zodra een gastlesaanvraag via het online formulier op de website wordt ingediend, ontvang ik een e-mail met de gegevens van die aanvraag. Hierin staat onder andere in welke gastlessen de aanvrager geïnteresseerd is en op welke termijn de gastles moet gaan plaatsvinden. Ik benader de aangevraagde gastlesdocent en leg het verzoek aan hem of haar voor. De reactie van de gastlesdocent koppel ik vervolgens terug naar de aanvrager om uiteindelijk tot een afspraak te komen. Soms gaat dit proces heel snel en soepel, maar soms zijn zowel de beschikbaarheid van de gastlesdocent als de mogelijkheden van de aanvrager erg beperkt. Dan wordt het een heel uitzoekwerk om de gastles toch te kunnen organiseren, met het vergelijken van agenda’s, berekenen van reistijden, bedenken van alternatieven en bijbehorend telefoon- en e-mailverkeer. Een echte puzzel dus. 

Welke gastles vind jij zelf het leukst? 

Ondanks dat er genoeg ruimte is om het aanbod van gastlessen uit te breiden, hebben we momenteel al vijfenzeventig gastlessen in ons aanbod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet van elke gastles de inhoud uit mijn hoofd weet, maar ik ben zelf bijvoorbeeld erg tevreden met de gastles die we vorige maand hebben mogen introduceren: Star Wars en Religie. Deze gastles is kort na het uitkomen van de nieuwste Star Wars-film gelanceerd en laat scholieren op een originele manier kennismaken met religiewetenschap. Het is heel leuk om te zien dat de vraag naar deze nieuwe gastles zo groot is.

Wil je verder nog iets kwijt? 

Ja! Zoals ik al aangaf, probeer ik het gastlessenprogramma beter te laten aansluiten op de behoeftes van scholen. Bent u vwo-docent en heeft u suggesties hiervoor, dan hoor ik die graag. U zou mij ook kunnen helpen door het invullen van deze korte vragenlijst.

 

Gastlessen bij u op school
Wilt u een van onze gastlessen aanvragen voor uw klas of school? Dat kan via het digitale aanvraagformulier. Heeft u een vraag over het gastlessenprogramma, dan kunt u ons bereiken via e-mail: gastles@iclon.leidenuniv.nl of per telefoon: 071 527 7167.

Gastlesdocent worden?
Bent u als universitair docent geïnteresseerd in het geven van gastlessen op middelbare scholen? Of wilt u meer informatie hierover ontvangen? Neem dan contact op met Hubert Sluis.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie