Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Presentaties geselecteerd voor Wetenschapscongres voor vwo

Op 17 juni a.s. mogen 10 geselecteerde leerlingen tijdens het Wetenschapscongres voor vwo vertellen over het onderzoek dat zij hebben gedaan voor hun profielwerkstuk. Ook zullen zij onderling strijden om de prijs voor de beste presentatie.

Inspiratie

Bij het Wetenschapscongres voor vwo staat onderzoek doen centraal. Leerlingen uit 4 en 5 vwo bereiden zich via o.a. een lezing en workshops voor op het profielwerkstuk. De presentaties door leerlingen uit 6 vwo zijn bedoeld om de deelnemers van het congres te inspireren en op ideeën te brengen.

Wedstrijd

Zowel bij de Maatschappijprofielen als bij de Natuurprofielen zal een winnaar gekozen worden. Dit jaar zijn dit de uitverkoren leerlingen:

Maatschappijprofielen

1. Lisanne Overduin en Jan Dekker, Marnix Gymnasium (Rotterdam)
    De oorsprong van de sterrenkundige kennis in het Antikythera Mechanisme.

2. Yoëlle van Driel en Carlijn Waaijer, Gymnasium Novum (Voorburg)
    Terug naar de maatschappij.

3. Kasper Raphael en Sweder Steensma, Gymnasium Haganum (Den Haag)
    Srebrenica, de verraden stad.

Natuurprofielen

1. Hilde Althof, CSG De Heemgaard (Apeldoorn)
    Angstig in kleine ruimtes? De effectiviteit van een videobril voor claustrofobische mensen in bestralingsapparatuur.

2. Esmee Huijten en Pim de Troye, Keizer Karel College (Amstelveen)
    Invloed van colloïden op de stabiliteit van een emulsie.

3. Wouter van As, Norbertuscollege (Roosendaal)
    Plantenteelt op Mars.

Bijwonen

Belangstellenden zijn van harte welkom om de onderzoekspresentaties van de leerlingen bij te wonen tijdens het Wetenschapscongres op vrijdag 17 juni 2016. De presentaties vinden plaats van 13.25-15.00 uur (Leiden). Leerlingen (4-6 vwo) worden uitgenodigd het volledige congres bij te wonen en zich te laten inspireren voor het nog te schrijven profielwerkstuk of zich voor te bereiden op hun toekomst aan de universiteit. Online aanmelden is mogelijk; er is een beperkte capaciteit beschikbaar.

Het Wetenschapscongres voor vwo wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door het Aansluitingsprogramma vwo-wo van de Universiteit Leiden. Voor de selectie is een recordaantal van 43 profielwerkstukken, geschreven door 73 leerlingen, ingediend.