Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Summer Schools: van mensenrechten tot chemische biologie

Ben je na een jaar hard werken of studeren nog niet uitgeleerd? Niet getreurd. Ook deze zomer organiseert de Universiteit Leiden weer verschillende Summer Schools.

Diverse faculteiten organiseren intensieve collegereeksen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo kunnen studenten, promovendi en professionals van binnen en buiten de universiteit extra kennis op doen in hun interessegebieden. Het leidt tot een ambitieuze en aangename setting met veel gasten uit het buitenland. En het is een unieke gelegenheid voor Leidse wetenschappers om hun kennis met de wereld te delen.

Ruime keuze

Aankomende zomer kunnen deelnemers kiezen uit een groot scala aan Summer Schools. Zo organiseren we Summer Schools over Amerikaans recht, big data, taalwetenschappen, orgaantransplantatie en chemische biologie. Deze Summer Schools zijn toegankelijk voor geïnteresseerden, mits zij over de juiste vooropleiding en ervaring beschikken. De deadline voor aanmelden en de kosten voor deelname verschillen per Summer School.

Netwerk uitbreiden

Simone Buitendijk, vice-rector van de Universiteit Leiden: ‘We zijn ieder jaar weer verheugd dat we ook in de zomermaanden veel studenten uit binnen- en buitenland mogen verwelkomen. Voor velen is het een mooie gelegenheid om met onze stad en onze universiteit kennis te maken. En wij zijn blij dat we ons netwerk kunnen uitbreiden met goede studenten en professionals van over de hele wereld.’

Voorlopig overzicht Summer Schools

In het onderstaande overzicht vindt u de Summer Schools die deze zomer door de Universiteit Leiden worden georganiseerd. Mogelijk wordt deze lijst nog aangevuld, dus houd de sites in de gaten.

Archeologie

Forensic Archaeology - 25-29 July 2016
This course is aimed at forensic practitioners who would like to improve their search, documentation and excavation skills of clandestine graves. The course applies up-to-date archaeological theories and methodologies in a forensic setting.

Rechtsgeleerdheid

Columbia Summer Program – 4 tot 29 juli 2016
Het Columbia Summer Program is een samenwerking met Columbia University (Verenigde Staten) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Jaarlijks komen bekende hoogleraren van Columbia University naar Amsterdam of Leiden om te vertellen over het Amerikaanse rechtssysteem. In 2016 zal de Summer School plaatsvinden in Leiden. Aanmelden voor 1 juni. Zie voor meer informatie de website.

Law on the Bosphorus IV – 11 tot 21 Juli (Istanbul)
In deze Summer School leer je over de relatie tussen mensenrechten en strafrecht. Het programma wordt georganiseerd in samenwerking met het Raoul Wallenberg Institute of Human Rights (Zweden) en de rechtenfaculteit van Istanbul University. Aanmelden voor 1 april. Zie voor meer informatie de factsheet.

Geesteswetenschappen

Languages and Linguistics - 11 tot 22 juli
De faculteit Geesteswetenschappen organiseert van 11 tot 22 juli de jaarlijkse Summer School in Languages and Linguistics. Binnenkort kunt u meer informatie vinden op de website.

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Modern physics at all scales – 10 tot 20 juli
Natuurkunde strekt zich vandaag de dag uit van de ontwikkeling van het universum tot metamaterialen en biologische processen. Deze Summer School zal aspecten van al deze onderzoeksterreinen belichten, met nadruk op het masterprogramma van de Universiteit Leiden en het onderzoek van het Leiden Institute of Physics (LION). Aanmelden voor 16 april. Zie voor meer informatie de website.

Chemical Biology in Health and Disease – 10 tot 16 juli
Deze Summer School wordt georganiseerd door het Leiden Institute of Chemistry (LIC). Het onderzoek van het LIC concentreert zich op het beter begrijpen van complexe biologische systemen op moleculair niveau, om op die manier de kennis over gezondheid en ziekte te versterken. De Summer School zal inzicht geven in dit onderzoek. Aanmelden voor 1 april. Zie voor meer informatie de website.

The Leiden/ESA Astrophysics Program for Summer Students (LEAPS) – juni tot augustus
Binnen LEAPS kunnen studenten met interesse in astronomie en astrofysica in de zomer een tien tot twaalf weken weken durend onderzoeksproject uitvoeren, in samenwerking met een onderzoeker van de Leidse Sterrewacht of ESA. Het programma is bedoeld voor studenten die niet bezig zijn met een Ph.D. Zie voor meer informatie de website

Honours Academy

Constitutionele Concepten en Praktijk - 24 juni - 8 juli
Professor Donner, vicepresident van de Raad van State en dit jaar de Cleveringa-hoogleraar, verzorgt een Honours Class met als thema de ontwikkeling van belangrijke staatsrechtelijke begrippen, zoals democratie, scheiding van de macht en soevereiniteit, zowel binnen de historische grenzen van de natiestaat, als ten opzichte van de integrerende werkelijkheid van de Europese Unie. Zie voor meer informatie de website. Aanmelden kan tot 1 mei.

Crises in Biology - Animal Life from the Late Precambrian to the Emergence of Land Life - 30 mei - 9 juni & 14 - 28 augustus
Deze Honours Class, bestaande uit lezingen in Leiden en een geologische excursie naar Normandië, staat in het teken van de vele biologische crises in de geschiedenis van de aarde. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als: massa-extincties, de overgang van eencellig leven tot dierlijk leven en de klimaat- en omgevingsveranderingen die nodig waren om leven op het land mogelijk te maken. Zie voor meer informatie de website. Aanmelden kan tot 1 mei.

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Leiden Oxford Transplantation Summer school (LOTS) – 3 tot 6 juli
Een Summer School over orgaantransplantatie, vooral bedoeld voor bachelorstudenten in de (bio)medische wetenschappen. Aanmelden voor 1 april. Zie voor meer informatie de Facebookpagina

LERU Summer School 2016: Data Stewardship for Scientific Discovery and Innovation – 10 tot 15 juli
De Universiteit Leiden maakt deel uit van de League of European Research Universities (LERU). Dit jaar organiseert de universiteit de jaarlijkse LERU Summer School. De Summer School bereidt deelnemers voor op de toekomst van complexe, data-intensieve en multidisciplinaire onderzoeksmethoden. Zie voor meer informatie de factsheet.

ICLON

Blended Learning – 7 augustus tot 13 augustus
Tijdens deze Summer School leren deelnemers over strategieën en hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om blended learning in de praktijk toe te passen. Zie voor meer informatie de website.

International Tax Center

International Tax Law – 4 tot 22 juli
Deelnemers komen alles te weten over het internationaal belastingrecht. Zo worden deelnemers bijgepraat over internationale belastingverdragen en belastingheffing bij multinationale ondernemingen. Aanmelden voor 1 juni. Zie voor meer informatie de website.

Grotius Centre The Hague

Het Grotius Centre in Den Haag organiseert verschillende Summer Schools op het gebied van internationaal recht. Zie voor meer informatie over deze Summer Schools de speciale Summer Schoolwebsite van het Grotius Centre.

Advanced International Criminal Law: International Criminal Justice, Migration and Human Trafficking – 30 mei tot 3 juni
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met de Haagsche Academie voor Internationaal Recht. Aanmelden voor 1 april.

International Criminal Law: from Theory to Practice - 20 juni tot 1 juli
Aanmelden voor 20 mei.

Frontiers of Children’s Rights – 11 tot 15 juli 
Aanmelden voor 1 juni.

International Humanitarian Law in Theory and Practice – 4 tot 8 juli
Aanmelden voor 1 juni.

Rule of Law, Transitional Justice and Gender Politics  – 4 tot 8 juli
Aanmelden voor 1 juni.

Sexual Orientation and Gender Identity in International Law – 1 tot 5 augustus
Aanmelden voor 1 juni.

International Arbitration Training Course – 22 tot 26 augustus
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met het Permanente Hof van Arbitrage. Aanmelden voor 1 juni.