Universiteit Leiden

nl en

Eerste zomerschool Leiden: ruim tweederde van leerlingen alsnog 'over'

Afgelopen zomervakantie mochten leerlingen van 6 middelbare scholen in de Leidse regio op de ‘zomerschool’ hun achterstanden inlopen, zodat ze niet hoefden te doubleren. Ruim 70% van de leerlingen is alsnog bevorderd naar het volgende leerjaar.

Individueel en intensief

Aan de hand van diagnostische toetsen werd er in klassen van maximaal 12 leerlingen twee weken lang gewerkt aan individuele leertrajecten.

'Ons belangrijkste doel is dat de leerlingen het volgend jaar beter doen. We zijn geen instituut dat enkel toetstrainingen geeft', aldus projectcoördinator Pascalle van Eerden.

Een hecht team van eerstegraadsleraren, studenten van de lerarenopleiding (ICLON) en studiecoaches stond de hele dag klaar voor de leerlingen. Er werd naast de vakinhoudelijke gebreken ook gewerkt aan motivatie- en planningsproblemen.

Ter inspiratie werden er ook leuke, leerzame activiteiten gepland. Zo werd in de scheikundeles een gastcollege gegeven door een medewerker van chemiebedrijf Dupont, sprak Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) over retoriek en taal bij het vak Nederlands, werd bij economie aan het einde van de dag gedebatteerd over het basisinkomen en speelde de wiskundeklas een ontsnappingsspel.

Jaar overdoen soms het best

Zittenblijven is niet de beste oplossing voor élke leerling, zo luidt de gemeenschappelijke visie van de samenwerkende scholen. Daarom willen zij samen werk maken van het terugdringen van zittenblijven. Het is niet de bedoeling dat de zomerschool in de plaats komt van zittenblijven; voor een bepaalde groep leerlingen blijft een schooljaar overdoen de beste optie.

In dit project werkte het Aansluitingsprogramma vwo-wo samen met de eerstegraadslerarenopleiding (beide onderdeel van het ICLON) en 6 middelbare scholen. Daardoor ontstond een unieke samenwerking tussen scholen, lerarenopleiding én aansluiting.

De Regionale Zomerschool Leiden 2015 was een pilot. De bedoeling is om de zomerschool in 2016 voort te zetten en uit te breiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.