Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Asian Library blog: volg de bouw aan het Azië expertisecentrum

De Universiteit Leiden krijgt een uniek expertisecentrum op het gebied van Azië: de ‘Asian Library’. Nu al kun je de ontwikkelingen rond dit centrum volgen op de Asian Library Blog.

Zo lees je hoe er gewerkt wordt aan deze “major international knowledge hub”, die 37 kilometer boeken gaat huisvesten en die tegelijkertijd een state-of-the-art studieruimte, maar ook een internationaal ontmoetingscentrum wordt. Ook kom je meer te weten over de tijdsplanning, de architecten van de nieuwe ruimte, bijzonder erfgoed, de fondsenwerving en de prachtige collectie van de Asian Library.

Internationale kennis-hub

Er kan volgens universiteitsbibliothecaris Kurt de Belder oprecht gesproken worden van een internationale kennis-hub over Azië in Leiden: “Leiden heeft wereldwijd de grootste collectie over Indonesië en heeft een van de grootste Azië bibliotheken in de Westerse wereld.” Deze collectie was al groot, maar werd in 2013 en 2014 aangevuld met de collecties van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en van het Koninklijk Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). In de toekomst zal deze collectie nog verder uitbreid en deels gedigitaliseerd worden.

Nauwe samenwerking

Daarnaast noemt De Belder de combinatie van toponderzoek en onderwijs op het gebied van Azië en de grote Azië-collecties. Ook de nauwe samenwerking met culturele instellingen en het internationale netwerk dat de Universiteit Leiden en de Universitaire Bibliotheken onderhoudt, zijn volgens hem van groot belang. De Asian Library wordt een internationale toplocatie met uitgebreide Azië-kennis.

De Asian Library wordt onderdeel van de Universiteitsbibliotheek

De Asian Library

De Asian Library gaat op de universiteitsbibliotheek gebouwd worden, om de koepel heen. Sinds mei wordt er gewerkt aan de renovatie van de open boekenkasten. Vanaf de zomer zal er een tijdelijke boekenopslagplaats tot stand gebracht worden in het Van Steenis Gebouw; begin 2016 zullen deze materialen geleidelijk naar de Asian Library gebracht worden. Vanaf dat moment zal het boekendepot ook beschikbaar zijn. De gehele Asian Library zal waarschijnlijk begin 2017 in gebruik genomen worden.