Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Marrik Bellen nieuwe directeur KITLV-Jakarta en vertegenwoordiger in Indonesië

Omdat Indonesië voor het onderzoek en onderwijs van de Universiteit Leiden van groot belang is wordt de nieuwe KITLV-directeur in Jakarta ook de permanente vertegenwoordiger van de universiteit in Indonesië.

Verbreding takenpakket

Marrik Bellen

Het takenpakket van de nieuwe functionaris wordt daarmee
verbreed. Het omvat ook ondersteuning vanuit Jakarta bij
het in gang zetten van onderzoeksprogramma's in samenwerking
met Indonesische partners, en het aantrekken van Indonesische studenten voor Leidse opleidingen en promotietrajecten.

Waarom een vertegenwoordiger in Indonesië?

Azië en Indonesië zijn voor de universiteit van groot belang. Het
onderzoek en onderwijs over deze regio dat door Leidse
onderzoekers en docenten in vrijwel alle faculteiten wordt
ondernomen is van topniveau. Daarbij is Asian Modernities
and Traditions een van de elf universitaire onderzoekprofielen
waarin onderzoekers uit verschillende disciplines samenwerken
aan specifieke thema's over Azië. Indonesië is voor de
universiteit bovendien een van de focusregio's voor
samenwerking van Leidse en Indonesische onderzoekers, én voor het aantrekken van uitstekend gekwalificeerde Indonesische master- en PhD-studenten.

Universitaire focus op Azië

Het past binnen deze universitaire focus dat de UB Leiden de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in beheer heeft genomen, inmiddels een jaar geleden. Door het samenbrengen van de collecties van de UBL, het KITLV en erfgoedcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is in Leiden wereldwijd de grootste collectie op het gebied van Indonesië ontstaan. Daarnaast brengt de UBL de aanzienlijke en internationaal gerenommeerde Leidse Azië-collecties samen in The Asian Library, een nieuwe bibliotheek bovenop de universiteitsbibliotheek. Hierdoor ontstaat een van de belangrijkste Aziëbibliotheken in de Westerse wereld.

KITLV-kantoor in Jakarta

Het KITLV-kantoor in Jakarta is inmiddels ook onderdeel van de UBL. Bij KITLV-Jakarta werkt een 10-tal mensen die ervoor zorgen dat belangrijke publicaties over Indonesië en andere delen van Zuidoost-Azië worden aangeschaft, gecatalogiseerd en verstuurd naar de UB Leiden. Verder digitaliseren zij veel materiaal dat vervolgens beschikbaar komt op Leidse servers voor onderzoek en onderwijs.

Zeer ervaren functionaris

De huidige directeur van KITLV-Jakarta, dr. Roger Tol, gaat na meer dan 12 jaar in Jakarta met pensioen.  Marrik Bellen die op 1 oktober aantreedt, is, aldus UBL-bibliothecaris Kurt De Belder 'uitermate gekwalificeerd voor de functie en wij kijken uit naar zijn komst.' Bellen heeft Talen en Culturen van Zuidoost-Azië en Oceanië gestudeerd aan de Universiteit Leiden met een focus op Indonesisch, Javaans, en de geschiedenis en culturen van Indonesië. Hij was directeur van Nuffic-Neso (het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs) in Indonesië en in China. Momenteel is Bellen werkzaam als alumni officer bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Symposium in Jakarta over Leidse plannen

Op 28 augustus wordt in het Erasmushuis in Jakarta een symposium gehouden waarin afscheid wordt genomen van Tol en Bellen zal worden voorgesteld aan genodigden en relaties van de Indonesische overheid, ministeries, universiteiten, bibliotheken, cultuurinstellingen en bedrijven. Tijdens dit symposium worden de Leidse plannen voor Indonesië toegelicht door onder meer prof. dr. Wim van den Doel, decaan Geesteswetenschappen en voorzitter van de Universitaire Stuurgroep Indonesië en Kurt De Belder. De Nederlandse ambassadeur, drs. Rob Swartbol, zal een beeld onthullen van de Indonesische onderzoeker en bestuurder Hoesein Djajadiningrat (1886 -1960). Hij was de eerste Indonesiër die in 1913 in Leiden promoveerde.

Zie ook