Universiteit Leiden

nl en

Leraar word je niet zomaar: minister Bussemaker in gesprek over lerarenopleidingen

Lerarenopleidingen moeten nu de leraar van de toekomst opleiden. Op een bijeenkomst met lerarenopleiders, studenten en leraren ging minister Jet Bussemaker het gesprek hierover aan.

Responsiviteit en Bildung

Leraren moeten in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van zichzelf en van de leerlingen die zij opleiden. Over deze opdracht en wat daarvoor nodig is en de relatie met de lerarenagenda, gaat minister Jet Bussemaker in vier regionale bijeenkomsten het gesprek aan met onder andere studenten, lerarenopleiders en leraren. Op 29 juni 2015 vond de eerste bijeenkomst plaats met het thema 'Responsiviteit en Bildung'.

Reacties

Enkele reacties van deelnemers vanuit het ICLON:

Annemarie Thomassen (hoofd Afdeling Voortgezet Onderwijs): 'Ook socialisatie en persoonsvorming zijn belangrijke onderdelen van de lerarenopleiding'.

Errol Ertugruloglu (docent aan de Lerarenopleiding): 'Leraren van de toekomst moeten in toenemende mate midden in de maatschappij staan en de wereld om hun heen voor leerlingen kunnen vertragen en versnellen'.

Julia van Zilfhout (student Lerarenopleiding Godsdienst & Levensbeschouwing): 'De bijeenkomst bood mij de kans om mijn visie te delen over het belang van persoonsvorming (Bildung) in het onderwijs, een aspect dat voor mij als beginnend docent Levensbeschouwing een natuurlijk onderdeel van de les uitmaakt. Ook heb ik de wereld van de lerarenopleiders beter leren kennen en de kans gehad om enkele vraagstukken vanuit een studentenoogpunt te kunnen belichten. Het was een vrolijk en waardevol onderwerp en programma.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie