Universiteit Leiden

nl en

Ontwikkeling van Computer Games - conferentie 29 juni t/m 5 juli 2015

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van computer games worden gepresenteerd tijdens ‘Advances in Computer Games’, een internationaal congres in Leiden. Op het programma staan een publiekslezing over de rol van intelligente data in de sport, een demonstratie van het bordspel Diplomacy, gespeeld door een computer, het WK computer schaken en de Computer Olympiade for Serious Games.

Conferentie: Virtuele games, onderzoek en sociale aspecten

Verspreid over 7 dagen en in 9 verschillende sessies gaan experts in op bord- en kaartspellen, virtuele spelletjes en de nieuwste ontwikkelingen in -game gerelateerd onderzoek. Er is ook aandacht voor de sociale aspecten van computerspellen , cognitief onderzoek van hoe mensen games spelen, het vastleggen en analyseren van spelgegevens en netwerkkwesties.

Publiekssymposium Sport, Science en Data Science, 1 juli

De publiekslezing wordt om 15:00 uur geopend door decaan prof.dr. Geert de Snoo en prof.dr. Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave. Om 17:00 uur treedt burgemeester Lenferink op als gastheer namens de stad Leiden voor alle deelnemers. 

Zoals het bedrijfsleven datasets verzamelt over klantengedrag, zo verzamelt de sport gegevens over atleten. Steeds vaker leveren hoge resolutie videobeelden van sporters waardevolle data die onderwerp zijn van wetenschappelijk onderzoek. Onder de titel ‘Intelligente voorbereiding op Rio’ doet Jacomine Ravensbergen, directeur van het Amsterdam Institute of Sport Science, de aftrap van het publiekssymposium.  Zij gaat onder andere in op het succes van de Amsterdamse Sport Field Labs, uitgerust met state-of-the-art meet- en testfaciliteiten. Data en slimme algoritmes helpen trainer en sporter op weg naar goud.

Tweede spreker is Bernard Krikke, eigenaar van Dutch Angle.TV en maker van vele radio- en tv-producties. Voor ‘How to win the FIFA World Cup’ bestudeerde hij met Groningse statistici 30.000 minuten voetbal en 250.000 acties op 300 WK-wedstrijden. Krikkes boodschap: voetballers doen er goed aan meta-data te benutten in hun spel.

Computer Diplomacy Challenge

Ten slotte is er aandacht voor het bordspel Diplomacy, een soort Risk maar met onderhandelingen in plaats van dobbelstenen. Tijdens de challenge gaan teams met zelfgemaakte computerprogramma’s strijden om de soevereiniteit van het Europa van 1914. Voor de tactiek hebben de computercodes een enorme rekenkracht nodig maar de grote uitdaging is het diplomatieke deel. De huidige kennis van de inter- computer diplomatie staat nog in de kinderschoenen.

Toen Allan Calhamer in 1954 het spel bedacht, was hij zich waarschijnlijk niet bewust van de impact die zou hebben. Het spel is immens populair onder wetenschappers. ‘Het doel heiligt de middelen’, een uitspraak van Henry Kissinger onderstreept de intensiteit van het spel.

Waar: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Wanneer: 1 juli 2015 van 15:00 tot 17:00 uur
Toegang: geldig toegangsbewijs voor Museum Boerhaave.
Aanmelden (verplicht)

Computer Olympiade for Serious Games, 29 juni tot 5 juli

Tijdens de Computer Olympiade for Serious Games worden 26 verschillende games gespeeld zoals Go, Chinees Schaak, Shogi, Amazons, Hex, Clobber. De bezoekers van de conferentie nemen hun eigen computerprogramma’s mee voor hun deelname.

WK computer schaken algemeen, 29 juni t/m 3 juli

9 Programma’s gaan strijden om het Wereldkampioenschap Computer Schaak en de hoofdprijs: een replica van The Claude Shannon Trophy.

WK computer schaken software, 4 en 5 juli

8 Programma’s strijden om de titel WK software voor computer schaken. Aalle programma’s spelen op hetzelfde platform ‘machine’.

Het 14e internationale congres ‘Advances in Computer Games’ wordt georganiseerd door de Leidse informatici prof. Aske Plaat, prof. Jaap van den Herik en dr. Walter Kosters.

Meer informatie

•  Bekijk het volledige programma
•  International Computer Games Association
• Website  14th International Conference Advances in Computer Games 2015

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.