Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Dissident Jang Jin-sung gasthoogleraar aan Universiteit Leiden

De Noord-Koreaanse dissident Jang Jin-sung is aangesteld als gasthoogleraar op het gebied van 'speaking truth to power' - in het bijzonder Noord-Korea - aan de Universiteit Leiden. Het komend halfjaar verzorgt hij onder andere colleges over de werking van het Noord-Koreaanse regime.

Bolwerk van vrijheid

Jang Jin-sung

Professor Jang is in Leiden geen onbekende. In september 2014 nam hij er deel aan de conferentie A State of Non-Legitimacy. Samen met zes andere Noord-Koreaanse bannelingen was hij naar Leiden gekomen vanwege persoonlijke contacten met hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, maar ook omdat de Universiteit Leiden te boek staat als praesidium libertatis, bolwerk van vrijheid. In zijn lezing in het Academiegebouw gaf Jang, voormalig hofdichter, een blik achter de schermen van de Noord-Koreaanse dictatuur. Hij sprak de verwachting uit dat het regime binnen enkele jaren zal vallen.

Veel vertaalde bestseller

Als voormalig hooggeplaatste official is Jang een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. Hij is auteur van Dear leader, Poet, Spy, Escapee - A Look Inside North Korea, een autobiografisch verslag van zijn jaren in Noord-Korea. Zijn memoires werden een bestseller in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en worden vertaald in onder meer het Frans, Chinees, Japans, Spaans, Zweeds en Nederlands.

Van hofdichter naar dissident

Jang was tot zijn vlucht een van de favoriete dichters van Kim Jong Il en maakte deel uit van de ‘toegelatenen’ - zij die persoonlijke toegang hadden tot Kim Jong Il. Hij vluchtte in 2003 naar China en arriveerde in 2004 in Zuid-Korea. In 2011 richtte hij het inmiddels toonaangevende dissidententijdschrift New Focus op, dat ook in een internationale editie verschijnt.

Lezingenserie Noord-Korea

Tijdens zijn verblijf aan de Leidse universiteit verzorgt Jang naast colleges onder meer een masterclass waarin hij Noord-Korea van binnenuit belicht. Daarbij bespreekt hij karakteristieken van het Noord-Koreaanse systeem die tot dusver buiten Noord-Korea nauwelijks bekend waren. Het is dus voor het eerst dat dit type kennis over de interne werking van het Noord-Koreaanse systeem deel uitmaakt van het onderwijs aan een universiteit buiten Korea.