Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

IIAS en The Asian Library bundelen krachten voor ICAS Book Prize

Een nieuwe boost voor Asia studies dankzij samenwerking tussen het International Institute for Asian Studies (IIAS) en Universitaire Bibliotheken Leiden voor de International ICAS Book Prize.

The Asian Library bij Universitaire Bibliotheken Leiden zal de komende drie edities sponsoren, tussen 2015 en 2019, van de ICAS Book Prize (IBP) van de International Convention of Asia Scholars (ICAS). Tegelijkertijd overhandigen ICAS en IIAS de boekenbestanden van de vorige vijf edities en de aankomende zesde ICAS Book Prize aan The Asian Library. Deze bestaan uit ongeveer 600 studies van de afgelopen tien jaar op het brede terrein van Azië studies in sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Universitaire Bibliotheken Leiden zal tenminste de lopende editie van de Book Prize zichtbaar beschikbaar stellen in de bibliotheek.

 

University Librarian De Belder and IIAS Director Peycam sign the agreement for the ICAS Book Prize.

International ICAS Book Prize: Global scope for publications on Asia

De ICAS Book Prize is een wereldwijde competitie die als doel heeft om het beste in Azië studiën te eren. De prijs wordt toegekend voor uitmuntende boeken en dissertaties (in Azië studies) in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. De IBP, ingesteld in 2005, is de enige prijs met een wereldwijd bereik. De prijs belicht publicaties over Azië vanuit een internationaal perspectief, terwijl het hun een wereldwijde platform geeft. De ingezonden boeken worden beoordeeld door een internationaal Lees-comité. Er worden zowel prijzen in verschillende categorieën toegekend als accolades. De IBP is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze prijzen in het veld. Voor de zesde editie in 2015) zijn meer dan 200 boeken en 50 proefschriften ingediend.

IIAS/ICAS: Accelerator of research

De International Convention of Asia Scholars (ICAS) is in 1997 opgericht op initiatief van het International Institute for Asian Studies (IIAS) in Leiden. Sindsdien is de Conventie uitgegroeid tot de belangrijkste internationale bijeenkomst op het gebied van Azië studies. ICAS is een platform voor vertegenwoordigers uit zowel de academische als maatschappelijke wereld, met als doel om samen diverse kwesties te onderzoeken die van cruciaal belang zijn voor Azië, en daarmee voor de rest van de wereld. ICAS heeft sinds haar oprichting in totaal 15.000 academici samengebracht tijdens de acht tweejaarlijkse congressen die sindsdien zijn georganiseerd in Azië. Uitgevers en organisaties op het gebied van Azië studies presenteren hun producten en diensten op de tijdens de conventies georganiseerde ICAS Tentoonstelling. Sinds 2013 geniet ICAS de input van een Internationale Raad bestaande uit wereldberoemde geleerden.

 

The Asian Library

In 2017 zal Universiteit Leiden de deuren openen van The Asian Library, een nieuwe bibliotheek om de wereldbefaamde en omvangrijke Aziatische collecties te huisvesten, wereldwijd digitaal beschikbaar te maken en te bewaren voor de komende generaties. Daartoe behoren ’s werelds grootste collectie op het gebied van Indonesië en een aantal vooraanstaande collecties op het gebied van Zuid en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea. Leiden is een belangrijk internationaal kennisknooppunt over Azië. Wetenschappers en studenten uit de hele wereld komen naar de Universiteit Leiden om deel te nemen aan top onderzoek en onderwijs. The Asian Library zal een centrum vormen met moderne faciliteiten voor studie, onderzoek en ontmoetingen tussen iedereen met een diepgaande interesse in Azië en haar positie in de wereld. Een internationaal fellowship prorgamme zal deel uitmaken van The Asian Library om een langdurig verblijf bij The Asian Library mogelijk te maken voor onderzoek.