Universiteit Leiden

nl en

Prins Constantijn opent Leids centrum voor onderzoek naar big data

Op 4 september opent Prins Constantijn van Oranje het Leiden Centre of Data Science, het virtuele centrum voor onderzoek naar big data van de Universiteit Leiden.

Netwerk van experts

Prins Constantijn van Oranje studeerde rechten in Leiden en is kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes, de commissaris voor Digitale Agenda in Brussel.

Data zijn van groot belang voor diverse wetenschappelijke gebieden: van statistische methoden bij medisch onderzoek naar ziektes tot het analyseren van complexe datasets in de natuurkunde, de sterrenkunde en milieuvraagstukken. Het nieuwe Leiden Centre of Data Science (LCDS) bouwt voort op onderzoek dat al plaatsvindt bij de universiteit Leiden en heeft daarbij bijzondere aandacht voor vraagstukken op het gebied van ethiek, privacy, databescherming en vredesvraagstukken. Het LCDS is een initiatief van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Het netwerk verbindt onderzoekers met een interesse en expertise in datawetenschap vanuit alle disciplines van deze faculteit en van de overige faculteiten en het Leids Universitair Centrum (LUMC). Trekkers van het LCDS zijn de hoogleraren Joost Kok, Jaap van den Herik en Jacqueline Meulman, verbonden aan respectievelijk het Leiden Institute for Advanced Computer Science en het Mathematisch Instituut.

Demomarkt en presentaties

Voorafgaand aan de openingshandeling van Prins Constantijn geeft Trevor Hastie, hoogleraar Mathematical Sciences aan Stanford University, een lezing over big data. Na de openingsceremonie is er een demomarkt waar onderzoekers diverse opstellingen van hun projecten aan het publiek presenteren. In de middag geven sprekers uit verschillende vakgebieden tijdens een miniconferentie een presentatie over de rol van big data in hun onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.