Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Uitdagend onderwijs centraal tijdens Leids werkbezoek staatssecretaris Dekker

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is op 20 januari te gast bij het ICLON en het Pre-University College van de Universiteit Leiden. Hij woont een college bij en spreekt met PRE-studenten ter inspiratie voor zijn plan over ‘uitdagend onderwijs’.

In Leiden zal Dekker daarom aandacht besteden aan het project Excellentie voor de klas, het project Gedifferentieerd Uitdagen van Talent op School en het Pre-University College. Het project Excellentie voor de klas is uitgevoerd door het ICLON, de lerarenopleiding van de Universiteit van Leiden, de Wolfert van Borselen-scholengroep en het Stedelijk Gymnasium Leiden. Het omvatte de volgende deelprojecten:

• Jong gepromoveerden en promovendi voor de klas
  • Omgaan met excellentie in de klas
  • Docent als ontwikkelaar
  • Flankerend onderzoek

Uitdagen talent op school

Oude Sterrewacht
Het Pre-University College is ondergebracht bij de Honours Academy op de Oude Sterrewacht.

Het tweede project, GUTS (Gedifferentieerd Uitdagen van Talent op School), gaat uit van het idee dat iedere leerling kan en wil uitblinken in een of enkele schoolvakken. Leerlingen gaan met hun docenten op zoek naar hun talenten en proberen deze maximaal te ontwikkelen. Daarvoor is een onderwijsconcept ontwikkeld dat dit schooljaar is ingevoerd op de Wolfert van Borselen-scholengroep in Rotterdam. De school werkt samen met het Instituut Psychologie en het ICLON van de Universiteit Leiden.

Pre-University College

Vervolgens bezoekt staatssecretaris Dekker het Pre-University College (PRE) van de Universiteit Leiden. Het PRE is een tweejarig programma voor getalenteerde 5- en 6-vwo leerlingen. De PRE-studenten komen op maandagmiddag naar de Universiteit Leiden om hoor- en werkcolleges te volgen. Dekker zal op 20 januari een college Life, Science & Technology (LST) bijwonen uit dit onderwijsprogramma. Na het college LST gaat Dekker in gesprek met de PRE-studenten.

De Universiteit Leiden biedt het PRE sinds 10 jaar aan en werkt hierbij samen met 40 deelnemende middelbare scholen. Sinds 2013 is het PRE ondergebracht bij de Honours Academy op de Oude Sterrewacht. De Honours Academy omvat ook de excellentieprogramma’s voor bachelor- en masterstudenten: het Honours College en het Leiden Leadership Programme.