Universiteit Leiden

nl en

Even voorstellen: Liesbeth Rosen Jacobson

Liesbeth Rosen Jacobson is op 1 september begonnen als aio van het N.W. Posthumus Instituut.

Ik ben opgegroeid in een buitenwijk van Rotterdam, Hillegersberg. Na het gymnasium koos ik na rijp beraad voor de studie Geschiedenis in Leiden. Dat was geen gemakkelijke keuze want ik had (en heb nog steeds) een enorm brede belangstelling. Ik heb in de loop van de jaren veel van mijn interesses in de studie kwijt gekund; zoals in bijvakken godsdienstwetenschap en jodendom, een minor boek, boekhandel en uitgeverij, een bachelorscriptie over de Franse Hugenootse boekverkopers en hun geografische spreiding in vroegmodern Amsterdam en een literaire analyse over boeken geschreven door de Parsis, een kleine Indiase minderheid, in mijn research masterscriptie. 

Basiskamp van de Mount Everest

In september 2010 begon ik aan de research master History: Migration and Global Interdependence. Tijdens deze master deed ik onder andere mee aan het eerste ‘Research Master program’ van het N.W. Posthumus instituut, de landelijke onderzoeksschool voor sociale en economische geschiedenis. Dit ‘program’ bestond uit drie sociaal-economisch historische vakken die aan de VU, in Utrecht en in Leiden werden gegeven. Verder werd ik gevraagd als student-assistent voor het secretariaat van het Posthumusinstituut en als student-lid voor het opleidingsbestuur van het Instituut voor Geschiedenis. Eind augustus 2012 studeerde ik cum laude af en ben ik ruim een maand gaan reizen in Nepal. Tibet wilde ik eigenlijk ook aandoen, maar helaas staken de Chinese autoriteiten daar een stokje voor. De trekking naar het basiskamp van de Mount Everest bleek een fantastisch alternatief en na tien dagen trekken stond ik inderdaad op bijna 5400 meter oog in oog met de hoogste berg van de wereld. Gaandeweg deze reis raakte ik er van overtuigd dat ik graag wilde promoveren. Helaas liggen de promotieplekken niet voor het oprapen, dus heb ik me nog een aantal maanden bezig gehouden met een stage bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en mijn oude bijbaan bij de Bever Outdoorstore. Uiteindelijk ben ik per 1 september begonnen op een promotieplek met een eigen project in Leiden onder begeleiding van Marlou Schrover. Deze plek werd aangeboden door het N.W. Posthumus Instituut die landelijk vier promotieplekken beschikbaar stelde. Ik ben erg blij dat ik nu met mijn eigen voorstel aan de slag kan. 

Metropolis

In het (heel) kort gaat mijn promotieproject over de positie van mensen van gemengde afkomst uit drie voormalige Aziatische koloniën na dekolonisatie (Nederlands-Indië, Brits-Indië en Frans Indochina) in vergelijkend perspectief. De vraag is vooral of zij bleven in de voormalige kolonie of vertrokken naar de ‘metropolis’ en op basis van welke factoren en motieven zij deze keuze konden maken. De focus ligt hierbij op de blijvers, een bijna onzichtbare groep die hier en daar in de voormalige koloniën nog een organisatie hebben en waarbij veel onontgonnen, interessant bronnenmateriaal te ontdekken valt. 

Na vijf weken in mijn nieuwe ‘rol’, voelt het vooral erg vertrouwd om weer rond te mogen lopen op het instituut, nu niet meer als student, maar als promovendus. Dat had ik ruim zes jaar geleden tijdens de el cid 2007 nooit gedacht...

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.