Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Open Access 2011

Van 24 oktober tot en met 4 november zijn de weken van Open Access. Er wordt in deze periode wereldwijd aandacht gevraagd voor het onderwerp Open Access: het online vrij toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties.

Van 24 oktober tot en met 4 november zijn de weken van Open Access. Er wordt in deze periode wereldwijd aandacht gevraagd voor het onderwerpOpen Access: het online vrij toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties. Dit vergroot de zichtbaarheid van onderzoek en maakt de gegevens toegankelijker voor gebruik in verder onderzoek.

De bibliotheken van de Universiteit Leiden organiseren verschillende informerende en inspirerende bijeenkomsten die u gratis bij kunt wonen. U leert er aan de hand van praktijkvoorbeelden en discussie wat Open Access voor u kan betekenen, van zelf online publiceren tot raadplegen van online beschikbare gegevens voor uw eigen onderzoek. Er is ook veel aandacht voor auteursrecht: in hoeverre kunt u informatie uit Open Access publicaties verwerken in uw paper, hoe zit het met auteursrecht op uw eigen gepubliceerde werk?

De bijeenkomsten zijn gericht op uiteenlopende doelgroepen, vooral onderzoekers, docenten, medewerkers en studenten aan de Universiteit Leiden. Ook als u geïnteresseerd bent, maar geen connectie heeft met de universiteit, bent u van harte welkom.

Programma

Het programma is verdeeld over drie verschillende dagen en drie verschillende locaties:

Open Access: Wie doet wat, hoe en waarom met Open Access?

Dinsdag 25 oktober, 13:00-14:00 uur, Universiteitsbibliotheek (Coffeecorner), Witte Singel 27, Leiden
en
Maandag 31 oktober, 13:00-13:30 uur, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52, Leiden

Wat is Open Access, waarom heeft de bibliotheek ermee te maken, wat doet een onderzoeker aan de universiteit ermee en wat gebeurt er buiten de universiteit op dit gebied? In een aantal korte presentaties leert u meer over de betekenis van Open Access uit verschillende invalshoeken: de wetenschappelijke bibliotheek, de onderzoeker, en (alleen op 25 oktober) UNESCO. Daarmee krijgt u ook inzicht in wat Open Access voor ú kan betekenen, van publiceren tot raadplegen.

Het Leidse Scriptierepositorium: Archief, inspiratie en etalage in één

Maandag 31 oktober, 13:30-14:00 uur, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52, Leiden

Scripties online zichtbaar maken voor de buitenwereld, scripties per opleiding doorzoeken in een digitaal archief: het wordt mogelijk met het Scriptierepositorium van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Projectleider Cynthia van der Brugge legt de opzet van het Scriptierepositorium uit, en Hans de Frankrijker vertelt namens de Opleiding Pedagogische Wetenschappen hoe zij het in de opleiding hebben ingevoerd en wat de eerste ervaringen zijn.

Deze sessie sluit aan op de sessie Open access: Wie doet wat, hoe en waarom met Open Access? op dezelfde dag.

Open Access en Auteursrecht

Donderdag 3 november, 14:00 uur, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Lorentzzaal, Steenschuur 25, Leiden

Dat informatie vrij toegankelijk is betekent niet dat het ook zo overgenomen mag worden voor eigen gebruik. Graag adviseren bibliotheekmedewerkers met uitgebreide kennis van Open Access en auteursrecht u  over deze onderwerpen. Dit owrdt u aangeboden ter vervanging van de sessie met Prof.Dr. Visser die helaas wegens onvoorziene omstandigheden af heeft moeten zeggen.

Deelname gratis

Deelname aan het programma is gratis. U kunt één of meerdere onderdelen bijwonen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Eerste hulp bij het uploaden van uw publicaties

Onze vakreferenten kunnen u het hele jaar door adviseren over de mogelijkheden van wetenschappelijk publiceren, maar tijdens de Open Access weken staan ze in het bijzonder klaar om u bijvoorbeeld te helpen uw publicaties te uploaden in het Leids Repositorium. Neemt u contact op met de vakreferent op uw vakgebied voor meer informatie of een afspraak.

Ook bij de sessies op 25 en 31 oktober en 3 november kunt u deskundige medewerkers van de bibliotheken één-op-één spreken bij een informatiepunt op locatie.

Meer weten