Universiteit Leiden

nl en

Leids Team wint Programmeerwedstrijd

Een team van de Universiteit Leiden is eerste geworden bij het Benelux Kampioenschap programmeren. Na een spannende wedstrijd bleven de wiskunde- en informaticastudenten Erik Massop, Josse van Dobben de Bruyn en Raymond van Bommel concurrenten uit Eindhoven (tweede) en Delft (derde) voor.

Op zaterdag 15 oktober vond in Eindhoven de Benelux Algorithm Programming Contest 2011 (BAPC 2011) plaats, een computerprogrammeerwedstrijd met 27 teams van studenten uit de Benelux. De deelnemers kregen tien pittige opgaven rond het thema `Pirates vs. Ninjas' voorgeschoteld. Binnen het thema was de variatie groot: van het ontsnappen uit een haven, via het aanleggen van een vloot met schepen, tot het vinden van een schat op een eiland. Doel was om binnen vijf uur tijd voor zoveel mogelijk opgaven een correct computerprogramma te schrijven. De verschillende opgaven vereisten ook heel verschillende oplossingsstrategieën.

Een van de Leidse teams bij de wedstrijd was het team Geen Commentaar, bestaande uit Erik Massop, Josse van Dobben de Bruyn en Raymond van Bommel. Hoewel ze wel gezien werden als kanshebber, was de overwinning geen uitgemaakte zaak. Na vier uur stonden ze tweede, achter team Joy van de TU Eindhoven, beide met vijf opgaven goed. In het laatste uur van de wedstrijd werd het scorebord niet meer bijgewerkt. Het was daarom direct na afloop van de wedstrijd nog onduidelijk wie er gewonnen had.

Bij de prijsuitreiking bleek een team uit Delft in het laatste uur nog dichtbij gekomen te zijn. Zij waren net als Joy op zes goede oplossingen gekomen. Geen Commentaar bleek als enige team zeven van de tien opgaven goed te hebben. De Leidse studenten mochten derhalve de hoofdprijs (een cheque van € 1024,-) in ontvangst nemen.

Het team gaat nu proberen om bij het Noordwest Europees Kampioenschap in de prijzen te vallen. Deze wedstrijd vindt op 27 november in Bremen plaats. Vorig jaar bereikte Geen Commentaar hier een zevende plaats, maar die positie willen ze over een maand zeker verbeteren. Mocht het team eerste of tweede worden, dan volgt er zelfs nog een reis naar Warschau, voor het Wereldkampioenschap, in mei 2012.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.