Universiteit Leiden

nl en

Publicaties Leidse onderzoekers Skubak en Pannu veelvuldig geciteerd

Nieuwe publicaties over software van Pavol Skubak en Navraj Pannu zijn de eerste drie maanden meer dan honderd maal geciteerd. Het aantal citaties zal waarschijnlijk snel toenemen.

De software van Skubak en Pannu toont macromoleculaire structuren op atoomniveau.
Pavol Skubak en Navraj Pannu ontwikkelen en implementeren algoritmes en verspreiden hun software kosteloos. De software is ontwikkeld voor röntgenkristallografie. Deze technologie stelt wetenschappers in staat om macromoleculaire structuren op atoomniveau te visualiseren. 
  
Met deze mate van detaillering kunnen wetenschappers begrijpen hoe moleculen interacteren en hoe enzymen hun functies uitvoeren. Hierdoor kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. De onderzoekers van het Leiden Institute of Chemistry ontwikkelen en implementeren nieuwe algoritmes waarmee wetenschappers gemakkelijker driedimensionale moleculaire structuren kunnen onderscheiden.

CCP4 software zonder winstoogmerk

Het werk in Acta Crystallographica D beschrijft programma’s van de CCP4 softwaresuite. Skubak en Pannu implementeren hun algoritmes in deze suite, die een set programma’s omvat die vaak voor eiwitkristallografie worden gebruikt. CCP4 is een non-profit-organisatie die workshops organiseert om jonge onderzoekers met deze nieuwe methoden vertrouwd te maken. In de toekomst willen Skubak en Pannu in Leiden CCP4-workshops gaan houden, in aanvulling op trainingsworkshops in China, India en de VS, waarin zij al participeren.

Pannu erkend als veel geciteerd chemicus

Uit eerder onderzoek bleek al dat Pannu een van ‘s werelds meest geciteerde chemici is. Het werk van Skubak en Pannu, dat wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), zal de ratings van beide onderzoekers ongetwijfeld verder doen stijgen. Pannu zegt: ‘Er is nog steeds ruimte voor verdere verbeteringen en we zullen doorgaan met het ontwikkelen van methodes om de toepassing van kristallografie voor het visualiseren van steeds grotere structuren te bevorderen.’

Hoge citatiegraad

In april waren de onderzoekers co-auteurs van een artikel over hun onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Acta Crystallografica D. Twee papers waarbij Skubak en Pannu betrokken waren, zijn al respectievelijk 68 en 36 keer geciteerd. Het laatste van de twee vervangt een paper dat al 7.338 keer is geciteerd en naar verwachting zal dat in de toekomst nog veel vaker gebeuren.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.