Universiteit Leiden

nl en

Samenwerken met China

Een delegatie van de Universiteit Leiden onder leiding van rector magnificus prof.mr. Paul van der Heijden heeft in Xiamen, in het zuidoosten van China, twee overeenkomsten getekend voor intensieve onderzoeks- en onderwijssamenwerking met Chinese universitaire instellingen.

LIACS en ICLON

Prof. Liu Haifeng, Institute of Education, en prof.dr. Paul van der Heijden, rector magnificus, Universiteit Leiden.
Prof. Liu Haifeng, Institute of Education, en prof.dr. Paul van der Heijden, rector magnificus, Universiteit Leiden.

De ene overeenkomst betreft samenwerking op IT-gebied tussen de Software School van de Universiteit van Xiamen en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). De andere heeft als doel de al bestaande samenwerking tussen het Institute for the Study of Higher Education en het Leidse ICLON te versterken. De ondertekening vond plaats in het gebouw van Check-IT in het software park van Xiamen. Het is een uitgestrekt terrein ten noorden van de Universiteit van Xiamen dat in twee jaar uit de grond is gestampt. 

Check-IT is een gezamenlijk project van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden, Hogeschool Zuyd, de Haagse Hogeschool, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Software School van de universiteit van Xiamen. Deze universiteit en de Leidse universiteit werken al samen sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Internationale competenties

Bij Check-IT kunnen Chinese en Nederlandse IT-studenten stage lopen en afstudeerprojecten doen. Voor begeleiding zijn een Nederlandse docent aanwezig, die er drie maanden verblijft, en drie Chinese docenten die er elk één dag per week zijn.  ‘De basisgedachte’, zegt Henk Frencken van het ICLON - met prof. Fan Yihong uit Xiamen initiatiefnemer van dit project -, ‘is om Nederlandse en Chinese studenten internationale competenties te laten opdoen door hen ‘hands on’ te laten samenwerken.’

Professioneel

Prof Zeng Wenhua, vice dean Software School en directeur van Check-IT, en prof.dr. Joost Kok, directeur van het LIACS.
Prof Zeng Wenhua, vice dean Software School en directeur van Check-IT, en prof.dr. Joost Kok, directeur van het LIACS.

Gedurende zes maanden zijn telkens 20 tot 25 Nederlandse studenten van de verschillende opleidingen in Xiamen aan het werk. Zij doen IT-projecten voor het bedrijfsleven op uiteenlopende terreinen, zoals systeem- en game-ontwikkeling en application-systemen ontwerpen. 'Het gaat er zeer professioneel aan toe, met harde afspraken en voortgangsmeetings met de opdrachtgevers', aldus Frencken. 
Niet alleen Nederlandse studenten staan in de rij om te mogen afreizen naar Xiamen, ook de Chinese studenten doen graag mee. Deelname in Check-IT telt als internationale ervaring, en staat goed op het curriculum vitae, weet Frencken. Op dit moment is de vierde lichting Nederlandse studenten in Xiamen aan het werk. Veel van hen keren na hun stage ooit weer terug.

Unieke ervaring

Stagiair Serhan Uyghur is nu twee maanden bij Check-IT aan de slag en noemt het al een unieke ervaring: 'Ik leer van de Chinese studenten en zij van mij. Zij zijn echte techneuten, van opvallend hoog niveau. Ik ben meer de creatieveling. Dat sluit goed aan, al kost het tijd om elkaar goed te leren begrijpen. Ik raak steeds meer bevriend met hen en dat bevordert de communicatie zeer.'

Mooi cadeau

Van der Heijden zei na de ondertekening van de beide overeenkomsten zeer onder de indruk te zijn. 'Check-IT laat zien dat er in relatief korte tijd zeer veel te bereiken is en dat vooral dankzij de grote inzet van de uitstekende docenten, studenten en staf.’ Van Chinese zijde werd benadrukt dat de overeenkomsten een mooi cadeau zijn voor de viering van 90 jaar Xiamen University. De festiviteiten vinden deze week plaats mede in aanwezigheid van de Leidse delegatie, die verder bestaat uit prof.dr. Joost Kok, prof.dr. Peter Ho, hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling, en Marieke te Booij, associate director International Relations.

De delegatie van de Universiteit Leiden bezoekt deze week in China ook de Shandong University in Jinan en de Minzu University in Peking om banden te versterken op onderzoeks- en onderwijsgebied.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie