Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

ICT in Business student genomineerd voor Wozzie Award

Op donderdag 18 november a.s. reikt Apple oprichter Steve Wozniak op Meet the Future, Science and Technology Summit 2010 de eerste Wozzie Award uit aan Nederlands talent. Reza Ladchartabi is een van de drie genomineerden, met zijn smartphone app AllAroundMe.

Het doel van de Wozzie Award is ondernemende studenten en jonge ondernemers die creatief en vernieuwend aan de slag gaan met innovatieve product- en dienstontwikkeling te belonen en te stimuleren. De winnaar krijgt €10.000.

De genomineerden

wozzie 2

Uit de vele inzendingen zijn drie genomineerden gekozen.

1. ICT in Business-student Reza Ladchartabi ontwikkelde tijdens zijn master de smartphone-applicatie AllAroundMe, waarmee de gebruiker zijn ideale dagje uit kan samenstellen. Nu, drie jaar later, heeft hij een eigen bedrijfje en is het product ook voor de iPhone beschikbaar.

2. Rick Schuurman ontwikkelde met 3 medestudenten de EcoTuk, een schone variant van de traditionele tuktuks, die in landen als India massaal de lucht ernstig verontreinigen. Onder begeleiding van docenten ontwikkelden de studenten een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. De EcoTuk verbruikt 40% minder brandstof, de vervuiling neemt ook in die orde van grootte af.

3. Vogels! is een driedimensionale revalidatiegame voor ouderen met een halfzijdige verlamming. Studenten Game Design and Development van de HKU, onder leiding van Sandra da Cruz Martins, ontwikkelden deze game samen met studenten Game and Media Technology (Universiteit Utrecht). Vogels! doet de patiënt even vergeten dat hij aan het revalideren is. In de game vertalen de armbewegingen van de patiënt zich naar de beweging van het hoofdpersonage, een vogel.

wozzie 3

Prijs voor innovatief talent

‘De Wozzie Award is in de VS echt een mijlpaal’, zegt Loek Schueler van het Platform Beta Techniek, organisator van Meet the Future. ‘Hij is een bevlogen man die het belangrijk vindt om talent op techniekgebied te stimuleren. Wozniak is dan ook enthousiast dat om de prijs voor het eerst in Nederland uit te reiken.’ Voorwaarde voor de prijs is dat het om een uitvoerbaar idee gaat, aldus Schueler. ‘De winnaar kan hiermee echt aan de slag.’ Wozniak reikt de prijs zelf uit op donderdagmiddag in het World Forum.

Jury

De afgelopen weken hebben universiteiten, hogescholen en andere organisaties talentvolle kandidaten aangedragen. In samenwerking met Metro, ScienceGuide en Platform Bèta Techniek vindt de jurering plaats.

De jury bestaat uit:

• Jeroen van der Veer (voorzitter Platform Bèta Techniek)
  • Silvio de Groot (Uitgever en algemeen directeur Metro)
  • PG Kroeger (Hoofdredacteur ScienceGuide)

Programma Meet the future, Science & Technology Summit 2010

De bezoeker van de Summit maakt kennis met aanstormend bèta talent, innovatieve bedrijven en het innovatielab en de nieuwste technologische ontwikkelingen in het onderwijs en de wetenschap en rondom talentwikkeling, maar ook in sport en bijvoorbeeld veiligheid. Het programma bestaat uit lezingen, masterclasses, kinderworkshops, signeersessies en een reeks debatten.

Voor meer info zie www.summit2010.nl