Universiteit Leiden

nl en

Leidse student maakt iPhone-applicatie

ICT in Business-student Reza Ladchartabi ontwikkelde tijdens zijn master de smartphone-applicatie AllAroundMe, waarmee de gebruiker zijn ideale dagje uit kan samenstellen. Nu, drie jaar later, heeft hij een eigen bedrijfje en is het product ook voor de iPhone beschikbaar.

‘Ik verdien hier nu al een aardige boterham mee, maar ik vind het toch belangrijk om mijn studie af te maken.’

Wat te doen?

De 27-jarige Ladchartabi studeerde voorafgaand aan zijn Leidse master Bedrijfskundige Informatica in Breda. Omdat hij alleen bedrijfskunde te droog vond, en alleen programmeren te saai, besloot hij de master ICT in Business aan de Universiteit Leiden te doen. In Leiden aangekomen, wist hij niets van het culturele leven in de sleutelstad. Wat was er allemaal te doen in de omgeving? Waar kon hij naartoe? Hoe moest hij er komen? Die vragen brachten Ladchartabi ertoe een programma te ontwikkelen dat de antwoorden daarop geeft.

Een tien

De directe aanleiding was een project voor zijn studie. Ladchartabi: ‘We moesten voor eenentrepreneurship course met ideeën komen. Samen met mijn compagnon Wojtek Chowanski ontwikkelde ik het basisidee voor wat later AllAroundMe zou worden en maakte ik een businessplan.’ Het plan werd beloond met een 10. Na nog wat verdere ontwikkelingen besloten de twee de theorie om te zetten in praktijk. Het bedrijf Mobzili was geboren.

Eenvoudig idee

Zoals de meeste goede ideeën klinkt het idee achter AllAroundMe doodeenvoudig. Haal gegevens uit bestaande databases (zoals belbios9292ovdinersite), combineer die met elkaar en presenteer ze op een overzichtelijke manier aan de gebruiker; het programma in een notendop. Iemand wil bijvoorbeeld aankomende zaterdag in de stad wat eten, vervolgens naar de film en daarna naar een discotheek. Het programma zegt dan welke restaurants er (open) zijn, welke films er die avond draaien en waar gedanst kan worden. Met de functie Create a day worden ook de tijden op elkaar aangepast, en hoeft de gebruiker dus niet zelf een planning te maken. Desgewenst geeft het programma zelfs parkeer-, route- en ov-informatie.

Intuïtiever

Ladchartabi: ‘We wilden een programma dat intuïtiever werkt dan de bestaande programma’s. AllAroundMe past zich aan de gebruiker aan, niet andersom. Zo zit de gebruiker direct op activiteitenniveau, zonder dat hij dat eerst zelf hoeft uit te zoeken.’ Het voordeel van het gebruik van bestaande databases is dat Ladchartabi ontzettend veel tijd bespaart: ‘We hoeven nu niet eerst alles zelf uit te zoeken, want alle informatie bestaat al. Bovendien bevatten de databases landelijke informatie, waardoor het programma in heel Nederland is te gebruiken.’

Geheim houden

‘We wilden een programma dat intuïtiever werkt dan de bestaande programma’s. AllAroundMe past zich aan de gebruiker aan, niet andersom.’

Het grootste probleem dat Ladchartabi ondervond tijdens het ontwikkelingsproces was de grote hoeveelheid aan verschillende telefoons. Ladchartabi: ‘Elk type heeft weer andere instellingen, knopjes en beeldschermen. We proberen om het programma in elk geval voor de meest gebruikte telefoontypen beschikbaar te stellen.’ Hoewel Ladchartabi eraan gedacht heeft zijn software te patenteren, besloot hij dat toch niet te doen. ‘De nadelen wogen zwaarder dan de voordelen. Als je iets patenteert moet je de techniek publiek maken. Nu kunnen we die geheim houden. Bovendien is het ontzettend duur.’ Hoewel Mobzili nog een jong bedrijf is, is het al wel winstgevend. Ladchartabi : ‘We kregen enkele andere opdrachten naar aanleiding vanAllAroundMe. Zo hebben we bijvoorbeeld een mobieletelefoonversie gemaakt van de Leidse Loper, een interactieve toeristische route door de stad. We kijken nu of we inkomsten uit reclame kunnen halen.’

Studie afmaken

Hoewel het voor Ladchartabi steeds moeilijker wordt zijn tijd goed in te delen tussen werk en studie, overweegt hij niet met een van beide te stoppen. Ladchartabi: ‘Ik verdien nu al een aardige boterham met Mobzili, maar ik vind het toch belangrijk om mijn studie af te maken. Ik werk nu parttime aan mijn scriptie, dus het is wel te combineren.’ Ladchartabi’s maakt overigens handig gebruik van de verplichte scriptie: ‘Ik breng het gebruikspatroon voor dit soort applicaties in kaart. Hoeveel mensen gebruiken het product, hoe vaak, en hoe kun je dat gebruik beïnvloeden?’ Door deze overlap maakt hij de wisselwerking tussen beide bezigheden compleet.

Wereldwijd uitbrengen

Wat Ladchartabi gaat doen als zijn studie is afgerond? ‘Ik zit nu volledig in het bedrijf en ik zie nog genoeg groeimogelijkheden. Momenteel is de applicatie nog alleen in Nederland te gebruiken, maar mijn streven is om hem wereldwijd uit te brengen.’ Helaas moet Ladchartabi daar nog even mee wachten, omdat niet elk land zo georganiseerd is als Nederland en de nodige databases dus vaak ontbreken. Ladchartabi: ‘Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om niet heel Spanje te pakken, maar alleen Barcelona. Het lijkt me geweldig om, als ik op reis ben, te zien dat mensen om me heen het programma gebruiken.’ Dat Ladchartabi optimistisch en vol werklust is duidelijk te merken. ‘Ik geniet elke dag van wat ik doe. Ik kan dit bij wijze van spreken wel tot mijn pensioen volhouden.’ 

Het programma AllAroundMe is gratis te downloaden via iTunes of via AllAroundMe

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.