Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Wethouder opent Junior Science Lab

Het Junior Science Lab (JSL) is een uniek initiatief van de Universiteit Leiden en een aantal middelbare en basisscholen uit de regio. De opening door de Leidse wethouder Marc Witteman kan vrijdag 16 oktober live via de website worden gevolgd.

Ondersteuning van bètaonderwijs

Het JSL is een belangrijk centraal punt voor ondersteuning van bètaonderwijs in de regio. In het Gorleauslaboratorium is een zaal van 13x13 m2 ingericht als laboratorium en uitgerust met allerhande apparatuur en middelen om onderwijs te verzorgen en proeven te doen voor onder andere natuurkunde, scheikunde en biologie. Het JSL biedt ruimte en apparatuur aan docenten uit het basis- en middelbaar onderwijs voor het geven van onderwijs waarvoor op de scholen zelf geen of te weinig gelegenheid is. Daarnaast verzorgt het JSL in samenwerking met het ICLON nascholingsmogelijkheden voor docenten en ontwikkelt het materiaal voor bètaonderwijs op basis van modern onderzoek en de laatste ontwikkelingen in de wetenschap.

Uniek

Ludo Juurlink tijdens een practicumles

‘Het JSL is een voor Nederland uniek initiatief’, vertelt dr. Ludo Juurlink directeur en een van de initiatiefnemers van het JSL. ‘Onze zaal is speciaal voor dit doel ingericht en ook uitsluitend bestemd voor het onderwijs door docenten van de aangesloten scholen.’ Deze docenten krijgen ruime ondersteuning van vakdocenten vanuit de faculteit. De scholen kunnen zich de apparatuur waarmee de zaal is ingericht veelal niet permitteren. Bij de universiteit wordt de apparatuur door meerdere scholen gebruikt; zo worden de middelen efficiënt ingezet.

Thema’s

Het JSL staat al open voor leerlingen vanaf de groepen 7 en 8 van de basisschool. Juurlink: ‘Voor deze doelgroep is er een ochtendprogramma ontwikkeld waarin leerlingen kennis maken met natuurwetenschappen aan de universiteit. Zo zijn er een minicollege van een professor, een spectaculaire demonstratie en een practicum van een uur waarin de leerlingen zelf proefjes kunnen doen. Met nabespreking.’ De demonstratie en proefjes zijn gecombineerd rond een aantal thema’s die kunnen aansluiten bij mogelijke projecten op de basisschool:
  • gassen & vloeistoffen
  • zuren & basen
  • krachten & balans
  • licht & kleuren
  • zeep & water
  • elektriciteit & magnetisme

Ondersteuning

Van de middelbare scholen zijn alle leerjaren welkom. ‘We willen met het JSL faciliteiten bieden waarmee docenten uit het voortgezet onderwijs delen van het havo- of vwo-curriculum kunnen verzorgen’, zegt Juurlink. De docenten kunnen daarbij ondersteuning krijgen van de technisch onderwijs assistent, studentassistenten, docenten-in-opleiding of universitaire medewerkers. Om gebruik te kunnen maken van het JSL, biedt de faculteit samen met het ICLON de LAPP Top for Teachers nascholingscursus aan.

X-Lab

Het X-Lab in Göttingen. Vier verdiepingen les- en practicumruimte
Het programma heeft het afgelopen jaar al proefgedraaid. `De reacties zijn onverdeeld positief', vertelt Juurlink trots. Het lab had dit jaar in de eerste week van september al boekingen staan tot in juni 2010. Toch heeft hij al weer nieuwe plannen. ‘We bekijken nu of we het JSL uit kunnen breiden met als voorbeeld het X-Lab in Göttingen, zodat we het hele land kunnen bedienen. In Duitsland komen vanuit het hele land leerlingen voor meerdere dagen, soms zelfs een week, daar naartoe om ondergedompeld te worden in praktijkonderwijs. Ze slapen dan in speciale accommodaties.’ Maar om dat te kunnen realiseren zullen veel meer instanties samen moeten werken.

(13 oktober 2009/SH)