Universiteit Leiden

nl en

Yannick van den Brink

Universitair docent

Naam
Mr.dr. Y.N. van den Brink
Telefoon
+31 71 527 6425
E-mail
y.n.van.den.brink@law.leidenuniv.nl

Mr. dr. Yannick van den Brink is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht.

Meer informatie over Yannick van den Brink

Achtergrond

Yannick van den Brink  behaalde de bachelor Rechtsgeleerdheid (2009, cum laude), de master Strafrecht (2011, cum laude) en de master Global Criminology (2012, cum laude) aan de Universiteit Utrecht. Hij was tijdens zijn studies werkzaam als support lawyer in de sectie Strafrecht van Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn, junior-docent in de minor ‘Jeugd en Criminaliteit’ aan de Universiteit Utrecht en onderzoeksassistent bij de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.

In 2012 ontving Van den Brink een E.M. Meijers promotiebeurs en trad hij als PhD candidate voltijds in dienst bij de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden. Sinds 1 augustus 2016 is hij als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht. Op 25 januari 2018 promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Voorlopige hechtenis in het Nederlandse jeugdstrafrecht’. 

Onderzoek

Van den Brink publiceert over uiteenlopende thema’s gerelateerd aan jeugdstrafrecht, strafrecht, criminologie en kinder- en mensenrechten. Hij maakt in zijn onderzoek gebruik van normatieve en empirische onderzoeksmethoden. Zijn onderzoeksinteresse gaat in het bijzonder uit naar de betekenis van fundamentele rechten en beginselen binnen besluitvormingsprocessen in het jeugdstrafrecht.

In zijn proefschrift heeft Van den Brink de toepassing van voorlopige hechtenis in het Nederlandse jeugdstrafrecht geanalyseerd in het licht van internationale en Europese kinder- en mensenrechten. Zijn proefschrift is bekroond met de FJR-prijs 2018 en heeft geleid tot Kamervragen en een formele reactie van de Minister van Rechtsbescherming.

Van den Brink was voorts projectleider van het onderzoek ‘Uitvoeringspraktijk voorlopige hechtenis van jeugdigen’ dat, in opdracht van het WODC, is uitgevoerd door de afdelingen Jeugdrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden (2016-2017). Ook was hij projectleider van de evaluatiestudie ‘Jongerenrechtbanken’ (2018).

Onderwijs

Van den Brink geeft onderwijs op het gebied van jeugdstrafrecht, kinderrechten en juridische onderzoeksmethoden in de bachelor Rechtsgeleerdheid, de master Jeugdrecht en de advanced master International Children’s Rights. Ook verzorgt hij veelvuldig gastcolleges en postacademische cursussen en trainingen, nationaal en internationaal.

Van den Brink is de mastercoördinator van de master Jeugdrecht.

Ervaring in het buitenland

Van den Brink verbleef als visiting researcher meermaals in het buitenland. In 2013 verbleef hij aan Northwestern University School of Law, Chicago, en bezocht hij jeugdrechtbanken, jeugddetentiecentra en projecten die zijn bedoeld als alternatief voor detentie in Chicago, New York City, Philadelphia, Baltimore en Washington DC (Verenigde Staten). In datzelfde jaar was hij secretaris van een delegatie experts die voor onderzoek naar kinderen in militaire detentie een bezoek heeft gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

In 2015 was Van den Brink visiting researcher bij het Equal Justice Initiative (NYU Legal Clinic on Equal Justice) in Montgomery (Alabama, Verenigde Staten).  Ook heeft hij bezoeken gebracht aan jeugddetentiecentra, jeugdreclasseringsinstanties en diverse onderzoeksinstituten in de omgeving van San Francisco, waaronder UC Berkeley School of Law. In 2016 verbleef Van den Brink als visiting researcher aan het Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law in Freiburg, Duitsland.

Nevenactiviteiten

Naast zijn werk aan de universiteit, is Van den Brink rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Den Haag (MK jeugdstrafzaken). Ook is hij redactielid van het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht (FJR). Daarnaast is Van den Brink juridisch adviseur en bestuurslid van EFCAP-NL (Nederlandse vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen).

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Jeugdrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.43

Contact

Publicaties

  • Rechtbank Den Haag Rechter-plaatsvervanger
  • Kluwer Redactielid Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht
  • UN Global Study on Children Deprived of Liberty Lid van werkgroep 'Deprivation of Liberty of Children in the Administration of Juvenile Justice'
  • Efcap Nederland (vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen) Bestuurslid en juridisch adviseur

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie