Universiteit Leiden

nl en

Yannick van den Brink

Universitair docent

Naam
Mr.dr. Y.N. van den Brink
Telefoon
+31 71 527 6425
E-mail
y.n.van.den.brink@law.leidenuniv.nl

Mr. dr. Yannick van den Brink is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht.

Meer informatie over Yannick van den Brink

Leiden Law Blog

Mr. dr. Yannick van den Brink is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht.

Achtergrond

Yannick van den Brink  behaalde de bachelor Rechtsgeleerdheid (2009, cum laude), de master Strafrecht (2011, cum laude) en de master Global Criminology (2012, cum laude) aan de Universiteit Utrecht.  Zijn afstudeerscriptie ‘De onschuld voorbij?’ heeft geresulteerd in een top-5 klassering bij de nationale scriptieprijs van het Openbaar Ministerie 2011, een nominatie voor de Willem Pompe Scriptieprijs 2013 en tot publicatie van een gelijknamig artikel dat is bekroond met de FJR-prijs 2012 .

Naast zijn studie was Van den Brink werkzaam als support lawyer in de sectie Strafrecht van Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn, verzorgde hij als junior-docent werkgroepen in de minor ‘Jeugd en Criminaliteit’ aan de Universiteit Utrecht en werkte hij als onderzoeksassistent bij de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.  In september 2012 trad Van den Brink als Meijers PhD candidate voltijds in dienst bij de afdeling Jeugdrecht. Sinds 1 augustus 2016 is Van den Brink als Universitair Docent verbonden aan deze afdeling. Op 25 januari 2018 promoveerde hij op zijn proefschrift over voorlopige hechtenis in het jeugdstrafrecht.

Onderzoek

Van den Brink’s proefschrift analyseert de toepassing van voorlopige hechtenis in het Nederlandse jeugdstrafrecht in het licht van internationale en Europese kinder- en mensenrechten. Het promotieonderzoek omvat een omvangrijke empirische studie: 225 observaties van voorgeleidingen en raadkamerzittingen en 71 interviews met rechters en andere professionals uit de jeugdstrafrechtspraktijk.

Naast zijn promotieonderzoek, was Van den Brink projectleider van het onderzoek ‘Uitvoeringspraktijk voorlopige hechtenis van jeugdigen’ dat, in opdracht van het WODC, is uitgevoerd door de afdelingen Jeugdrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Het daaruit voortvloeiende onderzoeksrapport is in november 2017 verschenen. Thans is Van den Brink projectleider van de evaluatiestudie ‘Jongerenrechtbanken’.

Van den Brink publiceert regelmatig over diverse thema’s gerelateerd aan jeugdstrafrecht, strafrecht, criminologie en kinder- en mensenrechten. Hij presenteert de bevindingen van zijn onderzoeken regelmatig tijdens cursussen voor rechters, officieren van justitie, advocaten en overige professionals uit de jeugdstrafrechtspraktijk, alsook bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en bij de EU. Voorts geeft hij geregeld presentaties tijdens nationale en internationale congressen en symposia.

Onderwijs en bestuur

Van den Brink geeft onderwijs op het gebied van jeugdstrafrecht en kinderrechten in de bachelor Rechtsgeleerdheid, de master Jeugdrecht en de advanced master International Children’s Rights. Ook verzorgt hij gastcolleges en postacademische cursussen.

Van den Brink is mastercoördinator van de master Jeugdrecht. Ook vertegenwoordigt hij de afdeling Jeugdrecht in het facultaire Onderwijsbestuur.

Ervaring in het buitenland

Van den Brink verbleef als visiting researcher meermaals in het buitenland. In 2013 verbleef hij aan Northwestern University School of Law, Chicago, en bezocht hij jeugdrechtbanken, jeugddetentiecentra en projecten die zijn bedoeld als alternatief voor detentie in Chicago, New York City, Philadelphia, Baltimore en Washington DC (Verenigde Staten). In datzelfde jaar was hij secretaris van een delegatie experts die voor onderzoek naar kinderen in militaire detentie een bezoek heeft gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

In 2015 was Van den Brink visiting researcher bij het Equal Justice Initiative (NYU Legal Clinic on Equal Justice) in Montgomery (Alabama, Verenigde Staten) en bezocht hij het ASC congres in Washington DC.  Ook heeft hij bezoeken gebracht aan jeugddetentiecentra, projecten die zijn bedoeld als alternatief voor detentie en diverse onderzoeksinstituten in de omgeving van San Francisco, waaronder UC Berkeley School of Law. In 2016 verbleef Van den Brink als visiting researcher aan het Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law in Freiburg, Duitsland.

Nevenactiviteiten

Van den Brink is juridisch adviseur en bestuurslid van EFCAP-NL (Nederlandse vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen).

Van den Brink is redactielid van het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht (FJR).

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Jeugdrecht

Werkadres

Rapenburg 38
2300 RA Leiden
Kamernummer 2.02

Contact

Publicaties

  • Rechtbank Den Haag Rechter-plaatsvervanger
  • Kluwer Redactielid Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht
  • UN Global Study on Children Deprived of Liberty Lid van werkgroep 'Deprivation of Liberty of Children in the Administration of Juvenile Justice'
  • Efcap Nederland (vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen) Bestuurslid en juridisch adviseur

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie