Universiteit Leiden

nl en

Yannick van den Brink

Universitair docent

Naam
Mr.drs. Y.N. van den Brink
Telefoon
+31 71 527 6425
E-mail
y.n.van.den.brink@law.leidenuniv.nl

Mr. drs. Y.N. van den Brink is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht.

Meer informatie over Yannick van den Brink

Leiden Law Blog

Mr. drs. Yannick van den Brink is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Jeugdrecht.

Achtergrond

Yannick van den Brink  behaalde de bachelor Rechtsgeleerdheid (2009, cum laude), de master Strafrecht (2011, cum laude) en de master Global Criminology (2012, cum laude) aan de Universiteit Utrecht.  Zijn afstudeerscriptie ‘De onschuld voorbij?’ heeft geresulteerd in een top-5 klassering bij de nationale scriptieprijs van het Openbaar Ministerie 2011, een nominatie voor de Willem Pompe Scriptieprijs 2013 en tot publicatie van een gelijknamig artikel dat is bekroond met de FJR-prijs 2012 .

Naast zijn studie was Van den Brink werkzaam als support lawyer in de sectie Strafrecht van Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn, verzorgde hij als junior-docent werkgroepen in de minor ‘Jeugd en Criminaliteit’ aan de Universiteit Utrecht en werkte hij als onderzoeksassistent bij de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.  In september 2012 trad Van den Brink als Meijers PhD candidate voltijds in dienst bij de afdeling Jeugdrecht. Sinds 1 augustus 2016 is Van den Brink als Universitair Docent verbonden aan deze afdeling.

Onderwijs

Van den Brink geeft onderwijs op het gebied van jeugdstrafrecht en kinderrechten in de bachelor Rechtsgeleerdheid, in de master Jeugdrecht, in de master Strafrecht en in de advanced master International Children’s Rights. Ook verzorgt hij gastcolleges en postacademische cursussen. Van den Brink is mastercoördinator van de master Jeugdrecht.

Promotieonderzoek: Voorlopige hechtenis in het jeugdstrafrecht

Van den Brink verricht, onder begeleiding van prof. mr. T. Liefaard en prof.  mr. drs. M.R.  Bruning, een promotieonderzoek naar de toepassing van voorlopige hechtenis in het Nederlandse Jeugdstrafrecht (zie pagina onderzoeksproject). Het promotieonderzoek wordt naar verwachting in  het voorjaar van 2017 afgerond.

Van den Brink presenteert de (voorlopige) bevindingen van zijn promotieonderzoek regelmatig tijdens cursussen voor rechters,  advocaten en overige betrokken professionals uit de jeugdstrafrechtspraktijk, alsook bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.  Voorts geeft hij geregeld presentaties tijdens nationale en internationale congressen en symposia.

Overig onderzoek

Van den Brink is projectleider van het onderzoeksproject ‘Uitvoeringspraktijk voorlopige hechtenis van jeugdigen’ dat, in opdracht van het WODC, wordt uitgevoerd door de afdelingen Jeugdrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden (zie pagina Onderzoeksproject).

Voorts publiceert Van den Brink regelmatig over diverse thema’s gerelateerd aan het jeugdstrafrecht, strafrecht en kinder- en mensenrechten. Zijn specifieke expertisegebieden zijn vrijheidsbeneming in de voorfase van het strafproces en de rechtspositie van verdachten tijdens het politieverhoor. 

Visiting researcher

Van den Brink verbleef als visiting researcher tweemaal in de Verenigde Staten en eenmaal in Duitsland. In 2013 verbleef hij aan Northwestern University School of Law, Chicago, en bezocht hij jeugdrechtbanken, jeugddetentiecentra en projecten die zijn bedoeld als alternatief voor detentie in Chicago, New York City, Philadelphia, Baltimore en Washington DC. In 2015 was hij visiting researcher bij het Equal Justice Initiative (NYU Legal Clinic on Equal Justice) in Montgomery (AL) en bezocht hij het ASC congres in Washington DC.  Ook heeft hij bezoeken gebracht aan jeugddetentiecentra, projecten die zijn bedoeld als alternatief voor detentie en diverse onderzoeksinstituten in de omgeving van San Francisco, waaronder UC Berkeley School of Law. In 2016 verbleef Van den Brink als visiting researcher aan het Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law in Freiburg, Duitsland.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Jeugdrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.34

Contact

Publicaties

  • Efcap Nederland (vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen) Bestuurslid en juridisch adviseur