Universiteit Leiden

nl en

Mpanzu Bamenga

Beleidsmedewerker diversiteit en inclusiviteit

Naam
P. Bamenga
Telefoon
+31 71 527 6170
E-mail
p.bamenga@bb.leidenuniv.nl

Mpanzu Bamenga is geboren in Zaïre. In 1994 vluchtte hij samen met zijn moeder en broer naar Nederland. Dertien jaar heeft hij in Nederland gewoond zonder een verblijfsvergunning. Ondanks deze precaire situatie heeft hij altijd geloofd in een betere toekomst en heeft hij alle kansen die hij kreeg met beide handen gegrepen. Bamenga droomt van een rechtvaardige en inclusieve samenleving waarin iedereen een eerlijke kans krijgt en het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, welke geloofsovertuiging je hebt en wie je liefhebt om gelijkwaardig behandeld te worden en een toekomstperspectief te hebben.

De afgelopen jaren heeft Bamenga als jurist, activist en politicus initiatieven genomen om diversiteit en inclusiviteit te promoten. Zo heeft hij een beweging opgericht die leiders over de hele wereld en vanuit verschillende sectoren bijeen brengt: INCLEADERS, the Inclusion Leaders Network. Verder organiseert hij workshops, netwerkbijeenkomsten en begeleid hij jonge inclusieve leiders. In de gemeenteraad van Eindhoven heeft hij een alomvattend initiatiefvoorstel geschreven op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Maandelijks is hij te gast als tafelheer en politiek deskundige bij het live TV/radio-programma Wakker! van Omroep Brabant.

In 2016 werd Bamenga verkozen tot Eindhovens politiek talent van het jaar. Hij werd uitgenodigd om naar de Verenigde Staten te komen (Washington DC, Salt Lake City, Seattle, New Orleans en Pittsburgh) voor een uitwisselingsprogramma van het Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U.S. Department of State: The International Visitor Leadership Program on the current U.S. social, political and economic issues for Young European Leaders. Hij werd ook gevraagd als spreker bij The Congressional Black Caucus Foundation Event 2016 en in het Witte Huis.

Bamenga is verder werkzaam als jurist en coördinator bij het Wereldhuis in Den Haag, een project van Stek, voor stad en kerk. Hij helpt vluchtelingen en ongedocumenteerden door:

 • hen te adviseren
 • hen te ondersteunen in hun ontwikkeling
 • activiteiten voor hen te organiseren
 • op te komen voor hun basisrechten
 • juridische, psychische, financiële en medische bijstand voor hen mogelijk te maken

Beleidsmedewerker diversiteit en inclusiviteit

 • Bestuursbureau
 • Directie Strategie en Academische Zaken
 • Strategie en Academische Zaken

Werkadres

Oude UB
Rapenburg 70
2311 EZ Leiden

Contact

 • Stichting Regionale Omroep Brabant Lid Regionale Mediaraad
 • The Dutch Inclusion Leaders Network (INCLEADERS) Coordionator en medeoprichter, een netwerk- en talentstimuleringsprogramma voor inclusieve leiders
 • Den Haag Wereldhuis, project van Stek, Stichting voor Stad en Kerk Coordinator / Jurist den Haag wereldhuis
 • Gemeente Eindhoven Gemeenteraadslid D66 Eindhoven

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie