Universiteit Leiden

nl en

Margit van der Steen

Universitair Docent

Naam
Dr. M.W.F. van der Steen
Telefoon
+31 71 527 2708
E-mail
m.w.f.van.der.steen@hum.leidenuniv.nl

Margit van der Steen promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op een dissertatie over de socialist, socioloog en feminist Hilda Verwey-Jonker, getiteld. Sindsdien is ze verbonden aan het KNAW - Huygens ING als coördinator van de landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Sinds 1 november 2017 is ze ook als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Margit van der Steen

Curriculum vitae

Na haar studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen was Margit van der Steen tien jaar verbonden aan de Universiteit Utrecht als directeur van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. Namens de Nederlandse regering nam ze deel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2003 en sprak daar een statement uit. Als directeur/eigenaar van AETAS.Bureau voor leeftijdsvraagstukken, gender en diversiteit werkte ze sinds 2001 als onafhankelijk onderzoeker en adviseur voor kennisinstellingen, de landelijke politie, ministeries en maatschappelijke organisaties. In 2011 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op een dissertatie over de socialist, socioloog en feminist Hilda Verwey-Jonker, getiteld: Drift en Koers. De levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) (Bert Bakker 2011, tweede druk).

Sinds 2011 is ze verbonden aan het KNAW - Huygens ING als coördinator van de landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis en secretaris van de internationale Association for Political History. Deze part time functie combineerde ze met postdoc posities aan de Universiteit Leiden en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1 november 2017 is ze ook als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden.

Ze organiseerde grote internationale conferenties zoals The State of the Art in the History of Politics (Den Haag 2017), Reconsidering Democracy and the Nation State in a Global Perspective (Leiden 2016) en The Ideal Parliament: Reception, Interpretation and Memory of Parliaments and Parliamentarism in Europe (Den Haag 2013).

Sinds 2011 is ze voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Gendergeschiedenis.

Publicaties

  • 'Het was het nieuwe geluid dat gehoord werd.': De betekenis van de Pacificatie voor de emancipatie van vrouwen. (publicatie verwacht december 2018)
  • Onderzoeksrapport: De stem van het volk. Een vooronderzoek naar antipolitieke sentimenten in Den Haag (1945-2010). (2012)
  • Dissertatie Drift en koers. De levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004). Het proefschrift is verschenen in een handelseditie bij Bert Bakker (Amsterdam 2011, tweede druk).
  • Gender and/in European research. Recommendations for the Fifth Framework Programme of the European Community for research, technological development and demonstration activities (Utrecht 1998, tweede druk) https://pure.knaw.nl/portal/en/persons/mwf-van-der-steen(0c59a84d-2c12-4d47-8bb1-e27afa5d7fd1)/publications.html 

Universitair Docent

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Institute for History
  • Vaderlandse Geschiedenis

Werkadres

Johan Huizinga
Doelensteeg 16
2311 VL Leiden
Kamernummer 1.75b

Contact

Publicaties

  • Huygens Instituut Nederlandse Geschiedens Coördinator Onderzoekschool Politieke Geschiedenis
  • Vereniging voor Gendergeschiedenis Voorzitter

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie