Universiteit Leiden

nl en

Margaretha Wewerinke-Singh

Universitair docent

Naam
Dr. M.J. Wewerinke-Singh
Telefoon
+31 71 527 4205
E-mail
m.j.wewerinke@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-7782-1857

Margaretha Wewerinke-Singh is Universitair Docent Internationaal Publiekrecht aan het Grotius Center for International Legal Studies.

Meer informatie over Margaretha Wewerinke-Singh

Margaretha Wewerinke-Singh richt zich in haar onderzoek op de rol van het recht in het oplossen van duurzame ontwikkelingsvraagstukken. Meer specifiek onderzoekt zij de intersectie tussen mensenrechten en klimaatverandering. Van 2015 tot 2018 was zij als universitair docent milieurecht werkzaam aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan (University of the South Pacific, USP) in Port Vila, Vanuatu. Ze is redacteur van Environmental Law and Governance in the Pacific: Climate Change, Biodiversity and Communities (met Evan Hamman, Routledge 2020), dat de voornaamste huidige en toekomstige milieurechtelijke vraagstukken in het Stille Oceaangebied bespreekt. Haar andere boek, State Responsibility, Climate Change and Human Rights under International Law (Hart Publishing, 2019) zet uiteen hoe en wanneer staten aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de gevolgen van klimaatverandering voor de bescherming van mensenrechten. Ze is ook de auteur van verscheidene boekhoofdstukken en artikelen in internationale tijdschriften. In 2018 verwierf zij een NWO Veni-subsidie voor haar onderzoeksproject Climate Justice through the Courts (2019-2022). Dit project onderzoekt de effectiviteit en mogelijke keerzijden van zgn. ‘klimaatzaken', met een focus op de rol van mensenrechten. Zij blijft verbonden aan USP als universitair docent milieurecht.

Margaretha Wewerinke-Singh’s onderzoek bouwt voort op meer dan vijftien jaar betrokkenheid bij multilaterale processen gerelateerd aan mensenrechten en klimaatveranderingen. Ze adviseerde overheden uit Afrika en het Grote Oceaangebied in de internationale klimaatonderhandelingen, vertegenwoordigde non-gouvernementele organisaties bij de VN Mensenrechtenraad en adviseerde het Bureau van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens en de Afrikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en de Volkeren over de gevolgen van klimaatverandering voor de bescherming van mensenrechten. Ze is lid van het Comité van Juridische Experts voor de Commissie van Kleine Eilandstaten over Klimaatverandering en Internationaal Recht, die in het leven is geroepen om bij te dragen aan de bepaling, implementatie en geleidelijke ontwikkeling van het internationaal recht op het gebied van klimaatverandering. Ze leidt ook het IUCN Climate Change Specialist Group project Judicial Handbook on Climate Litigation (met Sarah Mead), dat opkomende best practices in de berechting van klimaatverandering identificeert. Ze is als Attorney verbonden aan Blue Ocean Law, een nichekantoor gespecialiseerd in milieurecht en mensenrechten, en fungeert als plaatsvervangend directeur voor Europa van het Global Network on Human Rights and the Environment. Ook is ze lid van het redactiecomité van de Asia Pacific Journal on Environmental Law en van de wetenschappelijke adviesraad van het European Journal of International Law.

Margaretha promoveerde aan het Europees Universitair Instituut in Florence op een proefschrift getiteld ‘State Responsibility, Climate Change and Human Rights under International Law’. Zij heeft diploma’s in Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (BSc) en Filosofie (BA) van de Radboud Universiteit; een Europese Master Mensenrechten en Democratisering (E.MA) van het Europees Inter-Universitair Centrum voor Mensenrechten en Democratisering in Venetië en een Graduate LLB van Nottingham Law School. Zij ontving de Lord Justice Holker beurs van de Honourable Society of Gray’s Inn (Londen) en is toegelaten tot de Bar van Engeland en Wales in 2014.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Grotius Centre for Intern Legal Studies

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C1.16

Contact

Publicaties

  • The University of the South Pacific Adjunct Senior Lecturer in Environmental Law
  • Blue Ocean Law Attorney
  • Global Network on Human Rights and the Environment Deputy Regional Director (Europe)
  • Asia Pacific Journal of Environmental Law Member of the Board of Editors
  • Climate Justice Fund (UK) Trustee
  • International-Lawyers.Org Member of the Advisory Board
  • Stop Ecocide Foundation Member of the Board
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.