Universiteit Leiden

nl en

Margaretha Wewerinke-Singh

Universitair docent

Naam
Dr. M.J. Wewerinke-Singh
Telefoon
+31 71 527 4205
E-mail
m.j.wewerinke@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-7782-1857

Margaretha Wewerinke-Singh richt zich in haar onderzoek op de rol van het recht in het oplossen van duurzame ontwikkelingsvraagstukken. Meer specifiek onderzoekt zij de intersectie tussen mensenrechten en klimaatverandering. Haar recente boek, State Responsibility, Climate Change and Human Rights (Hart Publishing) zet uiteen hoe en wanneer staten aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de gevolgen van klimaatverandering voor de bescherming van mensenrechten. In 2018 verwierf zij een NWO Veni-subsidie voor haar onderzoeksproject Climate Justice through the Courts (2019-2022). Dit project onderzoekt de effectiviteit en mogelijke keerzijden van zgn. ‘klimaatzaken', met een focus op de rol van mensenrechten.

Meer informatie over Margaretha Wewerinke-Singh

Van 2015 tot 2018 was zij als universitair docent milieurecht werkzaam aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan (University of the South Pacific, USP) in Port Vila, Vanuatu. Zij voerde o.a. onderzoek uit naar de gevolgen van interne ontheemding gerelateerd aan klimaatverandering voor de bescherming van mensenrechten. Zij blijft verbonden aan USP als universitair docent milieurecht, waar ze o.a. studenten ondersteunt in het adviseren van hun nationale overheden in de internationale klimaatonderhandelingen. Ze werkt ook aan een open-access edited volume Environmental Law and Governance in the Pacific: Climate Change, Biodiversity and Communities (met Evan Hamman, onder contract bij Routledge).

Margaretha is sinds 2007 betrokken bij multilaterale processen gerelateerd aan mensenrechten en klimaatveranderingen. Ze adviseerde overheden uit Afrika en het Grote Oceaangebied in de internationale klimaatonderhandelingen, vertegenwoordigde non-gouvernementele organisaties bij de VN Mensenrechtenraad en adviseerde de Afrikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en de Volkeren over de gevolgen van klimaatverandering voor de bescherming van mensenrechten in Afrika. Momenteel adviseert ze ook het Bureau van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens over mensenrechten en klimaatverandering in het Grote Oceaangebied.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Grotius Centre for Intern Legal Studies

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C1.16

Contact

Publicaties

  • Stop Ecocide Foundation Member of the Board
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.