Universiteit Leiden

nl en

Jelmer Brouwer

Gastmedewerker

Naam
J. Brouwer MSc E.MA
Telefoon
+31 71 527 7528
E-mail
j.brouwer@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-1136-2448

Sinds september 2013 is Jelmer Brouwer werkzaam als promovendus aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Jelmer Brouwer

Sinds september 2013 is Jelmer Brouwer werkzaam als promovendus aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

Jelmer Brouwer heeft een Bachelor Criminologie van de Universiteit Leiden (2010). Tijdens zijn bachelor studeerde hij één semester aan de American University in Washington, DC. In 2012 studeerde hij af met een master in International Crimes and Criminoloy van de Vrije Universiteit Amsterdam (2012). Voor zijn  masterscriptie, die de VU Criminologie Scriptieprijs won, verbleef hij zes maanden in Zuidoost Azië om onderzoek te doen naar een etnisch conflict in Birma/Myanmar. Hij behaalde vervolgens de European Master’s Degree in Human Rights and Democratisation van het European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (2013), waarvoor hij een semester in Venetië (Italië) en een semester in Montpellier (Frankrijk) studeerde. 

Onderzoek

Titel onderzoek: Crimmigration Unravelled: An Interdisciplinary study into the legitimacy, accountability and effectiveness of immigration control.

Sinds september 2013 is hij werkzaam als promovendus aan het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Zijn multidisciplinaire onderzoek bevindt zich op het snijvlak van criminaliteit en migratie (crimmigratie) en mensenrechten, en vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma  Criminal Justice: Legitimacy, Accountability and Effectivity. Zijn proefschrift bestaat uit twee onderdelen, beiden gebaseerd op uitgebreid kwalitatief empirisch onderzoek.

De eerste helft is onderdeel van het grotere onderzoeksproject ‘Beslissen in grensgebieden’, gezamenlijk uitgevoerd met één junior en twee senior onderzoekers van het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Gebaseerd op 800 uur aan observaties en vijftien focusgroep gesprekken onderzoekt hij de rol van overtuigingen en percepties voor de beslissingen van individuele marechaussees in de context van mobiel toezicht in de Nederlandse grensgebieden, en hoe dit het proces van crimmigratie bevordert. Daarnaast onderzoekt hij middels 168 survey interviews met gestopte personen hoe zij de controles ervaren en wat dit betekent voor de legitimiteit.

Voor het tweede deel van zijn proefschrift richt hij zich op Vreemdelingen in de Strafrechtsketen (VRIS), oftewel crimineel veroordeelde vreemdelingen die na het uitzitten van hun straf uitgezet zouden moeten worden. Hij doet daarvoor onder andere onderzoek in de enige VRIS-gevangenis in Nederland, en interviewt gevangen, gevangenispersoneel en migratiepersoneel dat verantwoordelijk is voor terugkeer. Het doel van de studie is om inzicht te geven in crimmigratieprocessen in penitentiaire inrichtingen, en de gevolgen hiervan voor veroordeelde vreemdelingen.

Hij is medeoprichter van de divisie ‘migratie en criminaliteit’ van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. 

Gastmedewerker

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer Flex

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.