Universiteit Leiden

nl en

J.G. van der Bom

Naam
Prof.dr. J.G. van der Bom
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
j.g.vanderbom@lumc.nl

Anske van der Bom is hoogleraar klinische epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde en hoofd van het Jon J van Rood Center for Clinical Transfusion Research bij Sanquin Research.

Meer informatie over J.G. van der Bom

Klinische Epidemiologie

Van data naar waarde; waarde voor de patient en waarde voor gezondheid – dat is klinische epidemiologie. In het ziekenhuis zoeken we uit waarom iemand ziek is en wat de beste behandeling is. Dankzij innovaties is de keuze aan diagnostische testen en therapeutische interventies steeds groter. Klinisch epidemiologisch onderzoek helpt om te kiezen voor de meest efficiente en veilige mogelijkheden.

Van der Bom bestudeert de efficientie en veiligheid van transfusies. Als iemand te weinig heeft van een noodzakelijk bestanddeel in zijn/haar bloed wordt dat bestanddeel – vaak afkomstig van een donor- aangevuld via een transfusie. Het gekke is dat we voor veel gevallen niet zeker weten of voordelen hiervan wel opwegen tegen de nadelen; wat is de toegevoegde waarde voor de patient? Van der Bom zet zich in om voorspellingen over effectiviteit en veiligheid heel precies aan te passen aan de bijzonderheden en wensen van het individu en de specifieke situatie. Patienten die hieraan mee werken en, in de toekomst, ervan profiteren zijn onder andere patienten met hemofilie, met ernstig bloedverlies  na een bevalling of tijdens een operatie, met leukemie, ernstig zieke patienten op de IC en te vroeg geboren kinderen op de intensive care.

Dit onderzoek past bij de NWA vragen op het gebied van gezondheidsonderzoek, preventie en behandeling, personalized medicine, Big Data, machine learning en value based medicine. 

Wetenschappelijke carrière

Johanna (Anske) G. van der Bom heeft haar opleiding tot arts gedaan aan de Universiteit van Leiden. Daarna was ze anderhalf haar arts-assistent voor de maatschap van Internisten, cardiologen en longartsen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Haar promotieonderzoek en specialisatie tot Klinisch Epidemioloog deed zij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De titel van haar proefschrift (1997) luidt  “Haemostasis and Cardiovasular Disease”. Na haar promotie werkte ze als klinisch epidemioloog voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht tot ze eind 2003 in het LUMC werd aangesteld. Ze was visiting scholar aan de Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts (2004) en de University of Washington, Seattle, Washington (2008). In 2011 werd ze benoemd tot hoofd van het Jon J van Rood Centrum voor Transfusiegeneeskunde van Sanquin en het LUMC en in december 2013 tot hoogleraar Klinische Epidemiologie in het bijzonder transfusiegeneeskunde. De titel van haar oratie is “Waar is de beste dokter?” Van 2015 tot 2018 was zij gasthoogleraar bij de universiteit van Minas Gerais in Belo Horizonte, Brazilië.

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Klinische Epidemiologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • Sanquin Manager afdeling Clinical Transplantation Research