Universiteit Leiden

nl en

Isabeth Mijnarends

Hoogleraar Jeugdstrafrecht

Naam
Prof.mr. E.M. Mijnarends
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
e.m.mijnarends@umail.leidenuniv.nl

Prof. mr. dr. Isabeth Mijnarends is sinds 2012 verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht als bijzonder hoogleraar Jeugdstrafrecht (FJR-Leerstoel).

Meer informatie over Isabeth Mijnarends

Achtergrond

Isabeth Mijnarends (1966) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie werkte zij eerst 8 maanden voor de Internationale NGO Defence for Children International in Israël waarna zij in Leiden begon als Aio (en later als UD) bij Personen-, Familie- en Jeugdrecht.

In 1995 won zij met een artikel in de liber amicorum van prof. mr. Miek de Langen over de berechting van Palestijnse minderjarige, de Clavareau Prijs van het LUF waarmee zij terugging naar Israël voor aanvullend onderzoek. Tevens heeft ze een aantal maanden observaties gedaan bij het Kinderrechten Comite van de VN in Genève.

In 1999 verdedigde zij haar proefschrift "Minderjarig maar minderwaardig, Richtlijnen voor een verdragsconforme jeugdstrafrechtspleging". Hierna vertrok zij naar het Openbaar Ministerie waar zij in Den Haag haar opleiding als arrondissementsofficier genoot en in 2000 naar Utrecht vertrok om de jeugdportefeuille inhoud te geven. Sinds 2011 is zij coördinerend jongerenofficier Utrecht-Lelystad en sinds 2015 Landelijk Jeugdofficier.

Nevenfuncties

Isabeth Mijnarends vervult een aantal nevenfuncties, alle op het terrein van het jeugdstrafrecht. Zo is zij lid van de OM-Commissie Jeugd en voorzitter van het landelijk Platform Jeugdofficieren en heeft zij tal van commissies voorgezeten op dit onderwerp.

FJR-Leerstoel

Op donderdag 30 november 2017 nam Isabeth Mijnarends afscheid als bijzonder hoogleraar jeugdstrafrecht op de FJR-Leerstoel. De afdeling Jeugdrecht organiseerde daarom in samenwerking met de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht een studiedag. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst waarbij belangstellenden uit de praktijk, studenten en alumni aanwezig waren. De afscheidsrede van Isabeth Mijnarends is hier te lezen. Na afloop van de FJR leerstoel op 1 november 2017 bekleedt Isabeth Mijnarends tot 1 november 2019 als bijzonder hoogleraar Jeugdstrafrecht de leerstoel jeugdstrafrecht.

Hoogleraar Jeugdstrafrecht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Jeugdrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.