Universiteit Leiden

nl en

Iris Wuisman

Hoogleraar Ondernemingsrecht

Naam
Prof.mr.drs. I.S. Wuisman
Telefoon
+31 71 527 7235
E-mail
i.s.wuisman@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-1098-3034

​​​​​​​Iris Wuisman is hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden sinds 1 september 2011. Haar onderzoek richt zich op het algemene ondernemingsrecht en meer specifiek op technologie en corporate governance. Binnen het SAILS-project (het universiteitsbrede stimuleringsprogramma’s waarin kennis over kunstmatige intelligentie vanuit verschillende disciplines samenkomt) doet zij onderzoek naar kunstmatige intelligentie, corporate governance en aansprakelijkheid. Zij verzorgt onderwijs in verschillende vakken.

Meer informatie over Iris Wuisman

Leiden Law Blog

Iris Wuisman is hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden sinds 1 september 2011. Haar onderzoek richt zich op het algemene ondernemingsrecht en meer specifiek op technologie en corporate governance. Binnen het SAILS-project (het universiteitsbrede stimuleringsprogramma’s waarin kennis over kunstmatige intelligentie vanuit verschillende disciplines samenkomt) doet zij onderzoek naar kunstmatige intelligentie, corporate governance en aansprakelijkheid. Zij verzorgt onderwijs in verschillende vakken.

Iris studeerde zowel bedrijfseconomie als rechten (cum laude) aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en sports management aan de University of Technology Sydney tijdens haar uitwisseling in Australië. Met de afronding van haar twee volledige studies heeft Iris Wuisman een basis gelegd voor haar ambitie om verschillende disciplines zoveel als mogelijk te integreren.

Na haar afstuderen heeft Iris Wuisman zich beziggehouden met het opzetten van een bedrijf gespecialiseerd in energiemanagement. Gedurende het ondernemerschap kreeg zij de mogelijkheid een proefschrift te schrijven over de introductie van een personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Nederland. Daarin bespreekt Iris Wuisman de wenselijkheid van deze rechtsvorm en de inpassing daarvan in het Nederlandse vennootschapsrecht. In haar proefschrift legt ze verbanden tussen maatschappelijke ontwikkelingen, economische overwegingen en de juridische kaders voor persoonlijke samenwerkingsverbanden. Iris Wuisman combineerde het schrijven van haar proefschrift uiteindelijk met haar functie als advocaat bij Stibbe te Amsterdam, waar zij werkzaam was op het gebied van capital markets, finance en corporate litigation. Zij is in februari 2011 in Rotterdam gepromoveerd op haar proefschrift ‘Een Nederlands personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid: wenselijk?’ (Uitgave vanwege het Instituut voor Ondernemingsrecht nr. 81. Deventer: Kluwer 2011). Iris Wuisman is verbonden aan de afdeling Ondernemingsrecht waarvan zij gedurende de periode 2011-2019 voorzitter is geweest.

Onderzoek

Iris Wuisman houdt zich bezig met het algemene ondernemingsrecht waarbij rechtsvergelijking en ontwikkelingen op het gebied van Europese wet- en regelgeving een belangrijke rol innemen. Zij heeft met name interesse in maatschappelijke transities zoals de technologische ontwikkelingen en de aandacht voor de toenemende verantwoordelijkheid van ondernemingen en organisaties. Nieuwe vormen van samenwerking en de gevolgen van het gebruik van technologie voor besluitvorming en verantwoordelijkheden binnen de onderneming of organisatie staan daarbij centraal. Dit betreft onder andere de vraag op welke wijze een onderneming of organisatie op een verantwoorde en mensgerichte manier kunstmatige intelligentie ontwikkelt en/of gebruikt en wat dit betekent voor de taak en verantwoordelijkheden van en de samenwerking tussen de daarbij betrokken partijen en personen. Dit betreft de structuur van de organisatie (verdeling van zeggenschap, rechten, verplichtingen en (risico)processen), het gedrag en de cultuur en de wisselwerking daartussen. Tevens onderzoekt zij op welke wijze ondernemerschap het beste gefaciliteerd kan worden met innovatieve passende rechtsvormen. Dit heeft zij onder andere aan de orde gesteld in haar oratie getiteld: ‘Ondernemingsrecht en de i-samenleving: mind the gap take the next step’ (2013). Iris is een van de initiatiefnemers van het Business & Law Research Network en momenteel actief binnen het SAILS-project van de Universiteit Leiden.

Nevenactiviteiten

Iris is bestuurslid geweest van de Vereniging van Corporate Litigation en de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen. Momenteel is zij bestuurslid van de Law Firm School en de Stichting Harry Honée fonds. Tevens is zij lid van de redactie van het tijdschrift Ondernemingsrecht en het Jaarboek Corporate Governance. Eerder was zij redactielid van de Geschriften vanwege de Vereniging Corporate Litigation, Tijdschrift Onderneming & Financiering en de Ars Aequi boekenraad privaatrecht. Iris is als docent verbonden aan de specialisatieopleiding Vennootschap & Ondernemingsrecht van de Grotius Academie te Nijmegen.

Hoogleraar Ondernemingsrecht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Ondernemingsrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Contact

  • Stichting Harry Honée Fonds Bestuurslid
  • Monitoringscommissie Code Pensioenfondsen Lid
  • Wolters Kluwer Redactielid van het tijdschrift Ondernemingsrecht
  • Wolters Kluwer Redactielid van het Jaarboek Corporate Governance
  • Stichting Grotius Academie Doceren aan de specialisatieopleiding Vennootschaps- en rechtspersonenrecht
  • ACE Management consulting Partner
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.