Universiteit Leiden

nl en

David van Bodegom

Bijzonder hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie

Naam
Prof.dr. D. van Bodegom
Telefoon
+31 71 526 6640
E-mail
d.van_bodegom@lumc.nl

David van Bodegom is bijzonder hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie bij de afdeling Public health en eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast is hij themaleider Vitaliteit bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en auteur van verschillende boeken over vitaliteit en veroudering voor het algemene publiek bij Uitgeverij Atlas Contact Amsterdam.

Meer informatie over David van Bodegom

Vitaliteit in een verouderende populatie

De leerstoel Vitaliteit in een verouderende populatie is gevestigd bij de afdeling Public health en eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC. Het betreft een bijzondere leerstoel die is ingesteld door kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. In lijn met de maatschappelijke missie van dit kennisinstituut doet David van Bodegom onderzoek dat een directe bijdrage wil leveren om meer mensen kansen te geven op een langer vitaal leven.

Veel ouderdomsklachten en ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 kunnen met een gezonde leefstijl worden voorkomen of zelfs genezen. David van Bodegom onderzoekt binnen de leerstoel nieuwe manieren waarop mensen gezond gedrag langer vol kunnen houden. Hij gaat hierbij niet uit van het individu met bewuste keuzes en eigen verantwoordelijkheid maar juist van de populatie. Hij onderzoekt hoe kleine verleidingen in de sociale en fysieke omgeving mensen, deels onbewust (nudging), kunnen helpen om een gezonde routine te borgen. Daarnaast onderzoekt hij hoe mensen elkaar kunnen coachen door middel van peer-coaching, zonder professional. In dit kader richtte hij met zijn collega’s de Vitality Club op waarin mensen dagelijks samen, buiten in de wijk, bewegen. Dit blijkt een succesvolle methode om mensen langdurig in beweging te krijgen, met name door de sociale voordelen die mensen ervaren. 

Wetenschappelijke carrière

David van Bodegom is opgeleid als arts en historicus. Hij deed promotieonderzoek bij de afdeling Ouderengeneeskunde van het LUMC. Op het platteland van Ghana deed hij onderzoek naar het effect van de omgeving op het verouderingsproces. Tevens was hij tijdens zijn promotie werkzaam als vrijwilliger op de Kruispost in Amsterdam, waar hij spreekuur hield voor mensen zonder zorgverzekering.

In 2011 promoveerde hij op het proefschrift: Post-reproductive survival in a polygamous society in rural Africa. Het onderzoek in Ghana liet zien dat Ghanese ouderen weliswaar tal van ziekten hebben, met name infectieziekten en slijtageklachten, maar dat typische verouderingsziekten als type 2 diabetes en hart- en vaatziekten er nauwelijks voorkwamen.

Na zijn promotie heeft David van Bodegom het tot zijn missie heeft gemaakt om zijn bevindingen bij de Ghanese bevolking te vertalen naar interventies voor onze Europese omgeving. Hoewel hij is opgeleid als arts, heeft hij de spreekkamer verlaten in de overtuiging dat de publieke omgeving de sleutel is tot gezonde veroudering. Hij doet hiervoor onderzoek bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.

David van Bodegom schreef meerdere boeken over vitaliteit en veroudering. Hij debuteerde in 2012 met de roman Nood breekt wet over zijn tijd in Ghana. Samen met hoogleraar Rudi Westendorp (Universiteit van Kopenhagen) schreef hij de bestseller Oud worden in de praktijk waarin zij handvatten geven om met je omgeving te experimenteren en jezelf te verleiden tot een gezondere leefstijl. In 2018 verscheen Ontpillen, dat lezers helpt om hun lichaam beter te begrijpen en weer grip te krijgen op hun gezondheid. In Het geheim van de schildpad onderzoekt hij wat we van bijzondere dieren kunnen leren over de biologie van veroudering en lang leven. Eind 2019 verscheen het boek Tien jaar cadeau, waarin David van Bodegom samen met Rudi Westendorp een nieuwe aanpak introduceert om langer gezond te leven.

Bijzonder hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • Uitgeverij Atlas Contact Auteur non-fictie, boekpresentaties
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.